Mentalitate de Deva: „Noi nu participăm la evenimente culturale, că ştii… suntem artişti!”

118

sanduO să vă povestesc ce am păţit luni, 4 noiembrie 2013. Dar mai întâi vă voi spune că răspunsul precedent l-am primit de la un om care mă sună înainte de evenimentele pe care le organizează, ca să se asigure că voi fi prezent. Am făcut şi eu greşeala să-l întreb de ce el şi colegii săi nu prea vin la evenimentele altora… „Noi nu participăm la evenimente culturale, că ştii… suntem artişti!

Ştiu că îi voi deranja pe mulţi, dar în calitatea mea de organizator de evenimente culturale şi de participant la destul de multe altele, de toate culorile, orientările şi nuanţele, am observat un fenomen straniu, dacă nu de-a dreptul enervant. La vernisajele de artă plastică de la diverse galerii de arte nu vin elevii secţiei de arte plastice a liceului de profil. La concertele de muzică clasică nu vin elevii care studiază muzica la liceul de profil. În urmă cu câţiva ani, în 2008 mai precis, era la Colegiul Naţional Decebal o clasă – a XII-a A, care făcea săli pline la proiecţiile cu filme documentare marca Astra Film Sibiu. Nu pentru că i-ar fi adus cineva cu forţa – detest astfel de practici, nu au aproape nici o valoare culturală şi educativă dacă nu sunt rodul unei formări în timp pentru frumos, care ar trebui să caracterizeze cel puţin câteva şcoli cu ştaif din urbea noastră. Elevii acelei clase erau excepţia, nu regula.

Există apoi categoria celor care spun că în Deva nu este cultură. Vă voi spune că este, că există câţiva oameni cu funcţii mari – nu mulţi, dar grei! – care o sprijină, şi mai există alţi câţiva care o promovează. Din păcate, lipsa de educaţie şi plecarea din oraş a celor mai energici şi educaţi tineri ne pune în situaţia de a face eforturi enorme pentru a atrage publicul. Şi acum să vă povestesc, fără ocolişuri, cam cum se pune problema.

În urmă cu trei ani, m-am dus la Sibiu să văd piesa Faust, în regia lui Silviu Purcărete, cu Ofelia Popii în rolul Mefisto. Se juca – şi se joacă încă, în faţa a sute de spectatori – într-o hală a fabricii Balanţa, pentru că permite coborârea în Infern, un infern desprins parcă din picturile lui Hieronymus Bosch. Ieşit din sală-hală, am căutat programul Teatrului Naţional Radu Stanca şi peste doar o săptămână eram din nou în Sibiu, să văd piesa Felii, cu aceeaşi Ofelia Popii. Piesă scrisă de Lia Bugnar special pentru ea, şi care i-a adus în 2011 premiul UNITER pentru cel mai bun rol principal feminin.

Mai ştiu că fostul director artistic al Teatrului de Artă din Deva, MC Ranin, a dorit să aducă Feliile la Deva, dar în sala de la teatru nu încăpeau decorurile. În momentul în care am devenit director al Centrului Cultural Drăgan Muntean din Deva, m-am gândit că în sală încap decorurile şi am contactat Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, la sfârşitul lunii august. Feliile au devenit accesibile, şi mi-am propus să nu solicit subvenţie, să stabilim un preţ rezonabil care să acopere cheltuielile. Preţ bilet 30 de lei. Plus reduceri pentru publicul din Hunedoara, care are de plătit şi drumul în plus, plus facilităţi pentru cei care cumpără mai mult de 10 bilete. Dar ieri am telefonat la Sibiu şi am spus că doresc să anulez înţelegerea. Publicul nostru, care plăteşte fără să clipească 150 de lei/loc pentru Lala Band, nu părea dornic să vadă o piesă de teatru adevărată, cu doar 30 de lei.

Nu vom anula, a venit răspunsul de la Sibiu! Vedem ce facem, mai renegociem, Ofelia Popii va juca şi pentru 100 de spectatori! Totul este pregătit, decorurile, personalul, o să mai facem un efort şi vedem ce iese. Dar Deva este singurul oraş care pare să nu vrea să vadă o astfel de piesă, care se joacă cu mare succes la toate festivalurile

O fi sunând patetic, dar nu este. Am renunţat să mai anulez spectacolul, s-a vorbit cu directorul teatrului din Sibiu, Feliile vor fi la Deva pe 9 noiembrie, la Centrul Cultural Drăgan Muntean. Indiferent de numărul spectatorilor.

Şi am fost impresionat de ajutorul primit de la colegii din presă de la Ziarul hunedoreanului şi alte două cotidiane locale, de la posturile locale de televiziune HunedoaraTV şi Antena 1 Deva, de la postul de radio BigFM, cărora le-am şi mulţumit pe pagina de facebook a Centrului Cultural Drăgan Muntean. Din zhd.ro am aflat şi eu că Ofelia Popii a fost felicitată de Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso. În faţa actorului Victor Rebengiuc şi a regizorului Andrei Şerban.

O fi destul şi pentru Deva? Oricum, vă aştept la teatru. Merită. E şi un test – cât public adevărat are Deva, dincolo de invitaţii şi subvenţii?

Comentarii FB

comentarii
6 thoughts on “Mentalitate de Deva: „Noi nu participăm la evenimente culturale, că ştii… suntem artişti!”

 1. deveanu

  Poate ar trebui (re)introdusa metoda veche : ce nu se face singur, trebuie dispus sa se faca! Astfel, ar putea fi o „sarcina de serviciu” pentru profesorii de la Liceul de Arta aducerea claselor pe care le coordoneaza la evenimentele artistice respective, ca facand parte integranta din procesul de educare artistica necesara ! Idem, la restul scolilor si liceelor, vizitarea muzeelor, prezentarea (nu participarea obligatorie!) de spectacole si evenimente artistice, ar putea fi iarasi parte a procesului educativ. AStfel, cu timpul, se va forma si publicul de maine. In caz contrar, vom ramane la „Lala Band” (cine or fi si aia?)….

  Reply
 2. gicacontra

  Cred ca dramatizati prea mult situatia. Eu zic ca ponderea doritorilor de evenimente culturale de calitate intre deveni nu e cu mult mai mica decat in alte locuri. Va amintesc ca, pentru a promova muzica de opera, cei trei mari tenori au dus, sa zic asa, partea ei mai „audibila” pe stadioane. Si au făcut asta profitabil.
  Inca odata, in economia de piata se vinde ceea ce se cere. Sa zicem asa: pretul de 150 lei la Lala band a fost corect pentru ca s-a platit de suficienta lume cat sala sa fie sala arhiplina si putea sa fie si mai mare, ca au ramas si pe-afara (dar asta e o chestie de marketing) si ala de 30 e incorect, ca sala o sa fie goala. Dacă intelegem asta bine, vom gasi solutii de genul prezentat mai sus, daca nu, nu facem decat sa ne plangem si sa cerem „subventii”.
  Va felicit pentru decizia de a nu cere subventii, am o speranta (e adevarat, cam mica) sa devina o obisnuinta si sa intelegeti ca nu sunteti un „organizator” de evenimente culturale, ci un manager al acestora. Pana la urma am cam ajuns sa prefer sa nu fie din acestea, ca m-am cam saturat sa asist la unele la care platesc si bilet si „subventii” din buzunarul meu pentru a asista la trosnetul falcilor, pe motiv de cascat, al „protipendadei” cu invitatii, in asteptarea trezirii pe ritmurile wunderkind-ului revarsate din playerul limuzinei cu care pleaca spre casa.
  Succesuri!

  Reply
  1. Alex. Gruian

   Sunt in asentimentul colegului Stanciu. Asta ca sa fie clara pozitionarea. Si totusi, ca sa nu va las sa induceti in eroare populatia, fac niste precizari.
   1. Se spune „succese”. Daca ati imbratisat modelul eba, foarte rau. Nu dvs. vi se adreseaza opera. Nici cea de pe stadion.
   2. Sunt exact organizator de evenimente culturale. Asta pentru Opera Nights. Ele nu se organizeaza singure si va asigur ca contrele de dezinformare prind la cei care vorbesc cu succesuri. Ailalti stiu. Piesa de teatru nu vine ca vrea ea – trebuie niste aranjamente, negocieri, ma rog, organizare, nu management. Data fiind rautatea, va inteleg acreala.
   3. E vorba de nivel. Daca intelegeti ce vreau sa zic. La Lala Band ma refer.Nu e nici un pret corect, e pretul umflat al promovarii lor pe PRO TV. Dar daca sunt destui care sa-l plateasca, nu-i prost cine cere…
   4. Ponderea e un procent. 10% din 150.000 de locuitori este mult mai mare decat 10% din 56.000 de locuitori. Cat are Deva. Deci ies mai putini in Deva decat in Sibiu, sa spunem. 15.000 contra 5.600. Nici la artimetica nu excelati.
   5. Fiecare cu frustrarile lui – eu ca nu am spectatori, dvs. ca nu prididiti sa faceti atacuri la persoane. Succese!

   Reply
   1. gicacontra

    De ce, datorita micii intepaturi din final, nu vedeti ca de fapt va apreciam in ceea ce am spus?
    Chestia cu opera pe stadion nu era un apropos rautacios la Opera Nights, pe care, credeti sau nu, am apreciat-o.
    Va rugam sa treceti de la nivelul de organizator la cel de manager, dar se pare ca sunteti incapatanat sau nu sesizati diferenta intre acestia. Pe scurt: managerul pricepe ca pretul corect este cel platit si nu-si ocupa timpul inutil cu butade in care jigneste „prostii” care dau si produce bani, nu-i toaca!
    Sau, daca vreti, diferenta a fost exprimata de Holender, cand a spus ca avea si el invitatii la opera vieneza: UNA – pentru presedintele Austriei. Loc pe care il vindea, daca acesta anunta ca nu poate onora invitatia! Dar, banuiesc, ca presedintele Austriei nu era stapanul lui Holender. Spre deosebire de invitatii autohtoni!
    Ramane cum am stabilit: Succesuri!
    Pana la nivelul de succes mai aveti de munca. Cunosc multi oameni ocupati pana peste cap cu munca perfect organizata, incat nu mai au timp de nimic altceva, asa ca nu disperati: unii s-au vindecat!

    Reply
    1. gicacontra

     La pct.4 asa am zis si eu: ponderea (procentul) este acelasi, dvs. spuneti ca e 10%.
     N-am zis nimic de numarul doritorilor, pe care, prin excelenta matematica, l-ati stabilit dvs.ca fiind diferit intre cele doua orase!

     Reply
     1. Alex. Gruian

      Divagati. Ponderea o fi aceeasi, dar nu ponderea are relevanta aici, ci numarul de spectatori. Cei 10% vienezi sunt totusi ceva mai multi decat cei 10% deveni, oricum o suciti.
      Pretul corect nu este deloc cel platit. Ati auzit de tunuri? De supraevaluari?
      De majorari artificiale de pret?
      Ma bucur ca va ofer spatiu de polemici. Cel putin aici sunteti bagat in seama. Chair si anonim fiind, chiar si facand aluzii demne de gica, ala de la scularie. Ramane cum am stabilit, anonimatul inseamna doar lasitate. Cat timp nu va stie nimeni, sunteti PERFECT!
      Si gata, de data asta puteti scrie oricat, oriunde, prin ce rubrici vreti, cu ce ebisme doriti, nu eu voi fi cel ce va raspunde. Mersi totusi pentru aprecierea de la Opera Nights, desi ma lasa rece, stiu exact ce se poate face si ca trebuie continuat, spre disperarea unor gicacontra, care ar dori totul mort, ca sa aiba ei dreptate. Succes in anonimat, desi, cum spuneam, de la acel amu’, cam stiu cine sunteti. Unul singur e cu amu’ prin zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.