Mai puțini, mai bătrâni, mai prostiți

           sanduNu e chiar nebunie ce se întâmplă în această campanie electorală, chiar dacă unii, jurnaliști sau politicieni, se încăpățânează să ignore argumentele și evidența, mai ales în cazul unui popor obsedat de puteri oculte, scenarii și spionită, care însă gândește în conformitate cu cărțile lui Pavel Coruț. Cine nu știe să se documenteze.

            Dincolo de orice servicii și agenți acoperiți, există o realitate crudă. Multe instituții ale statului au deja sau dacă nu au, vor avea în curând mari probleme legate de un fenomen care va deveni destructiv, dacă România nu schimbă haosul în ordine și ignorarea legii în rigoare – nu rigoare dictatorială, nu de tip Vlad Țepeș, ci în rigoarea unei țări europene moderne. Personal, sunt destul de sceptic. Voi cita din articolul Între cifre și calitatea vieții, publicat în ultimul număr al revistei Dilema veche: “La 1 ianuarie 2014, populația rezidentă a României a scăzut, pentru prima oară din anii ’70, sub 20 de milioane de locuitori. Dintre aceștia, 16,5% au peste 65 de ani – adică 3,29 milioane de oameni. Cifra este în creștere, deși populația României a scăzut constant, în ultimii 24 de ani. Și va continua să crească la 4,1 milioane în 2030 și 5,6 în 2050. Populația totală în 2050, în schimb, conform Institutului de cercetări demografice Vladimiri Trebici, va fi de 16,3 milioane.” În cazul particular al Devei, Bogdan Radu Țîmpău semna în 2011, în revista Politics&Media, articolul Drumul lung al nemulțumirii către progres, din care citez: …între 1992 și 2010, “…populația activă, între 18 și 60 de ani, a scăzut cu peste 12%, în timp ce numărul persoanelor ce depășesc vârsta de 60 de ani a crescut cu 53%. Practic, orașele mici atrag forța de muncă slab calificată din comunele aflate în imediata lor apropiere și sunt furnizoare de forță de muncă mai bine calificată, care își caută o slujbă mai aproape de așteptările lor în orașele mari”.

Situația va determina efecte în cascadă – nu vor mai fi destui școlari, școlile, liceele și universitățile vor avea mari probleme, ca și cadrele didactice de altfel, care își vor pierde locurile de muncă. Numărul pensionarilor va fi mai mare decât al celor care ar trebui să-i susțină, astfel încât cei ca mine visează degeaba, peste 15-20 de ani, la o pensie decentă – nu o vom avea (în cazul fericit în care vom atinge vârsta de pensionare, pe fondul precarității sistemului de sănătate și al exodului medicilor și cadrelor medii sanitare)! Și vă asigur că nu interzicerea avorturilor este soluția.

            Primele afectate vor fi satele, orașele mici și cele medii, care pierd în primul rând populația tânără, care pleacă spre orașele mari sau în străinătate. De prisos să spun că mulți dintre cei buni și foarte buni părăsesc țara, dezamăgiți de obtuzitatea unor lideri care în curând nu vor mai avea pe cine conduce sau se vor mulțumi să se pună în fruntea cunor mulțimi de indivizi cu educație precară și ușor de manipulat. Mai mult – sistemul educațional prăbușit va expune și mai mult țara, care nu-și va mai putea asigura specialiști în domeniile vitale. Vom trepida când vreun laureat al vreunui prestigios premiu internațional, Nobel, Oscar, Herder sau care or mai fi va accepta că a făcut școala în România, o Românie mult prea ocupată să promoveze nulități pe bandă rulantă, fără vreo responsabilitate civică sau aptitudine profesională, o Românie în care nu există viziuni ci doar sloganuri goale de conținut. Bine ar fi să mă înșel.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă