Mai puțini, mai bătrâni, mai prostiți

           sanduNu e chiar nebunie ce se întâmplă în această campanie electorală, chiar dacă unii, jurnaliști sau politicieni, se încăpățânează să ignore argumentele și evidența, mai ales în cazul unui popor obsedat de puteri oculte, scenarii și spionită, care însă gândește în conformitate cu cărțile lui Pavel Coruț. Cine nu știe să se documenteze.

            Dincolo de orice servicii și agenți acoperiți, există o realitate crudă. Multe instituții ale statului au deja sau dacă nu au, vor avea în curând mari probleme legate de un fenomen care va deveni destructiv, dacă România nu schimbă haosul în ordine și ignorarea legii în rigoare – nu rigoare dictatorială, nu de tip Vlad Țepeș, ci în rigoarea unei țări europene moderne. Personal, sunt destul de sceptic. Voi cita din articolul Între cifre și calitatea vieții, publicat în ultimul număr al revistei Dilema veche: “La 1 ianuarie 2014, populația rezidentă a României a scăzut, pentru prima oară din anii ’70, sub 20 de milioane de locuitori. Dintre aceștia, 16,5% au peste 65 de ani – adică 3,29 milioane de oameni. Cifra este în creștere, deși populația României a scăzut constant, în ultimii 24 de ani. Și va continua să crească la 4,1 milioane în 2030 și 5,6 în 2050. Populația totală în 2050, în schimb, conform Institutului de cercetări demografice Vladimiri Trebici, va fi de 16,3 milioane.” În cazul particular al Devei, Bogdan Radu Țîmpău semna în 2011, în revista Politics&Media, articolul Drumul lung al nemulțumirii către progres, din care citez: …între 1992 și 2010, “…populația activă, între 18 și 60 de ani, a scăzut cu peste 12%, în timp ce numărul persoanelor ce depășesc vârsta de 60 de ani a crescut cu 53%. Practic, orașele mici atrag forța de muncă slab calificată din comunele aflate în imediata lor apropiere și sunt furnizoare de forță de muncă mai bine calificată, care își caută o slujbă mai aproape de așteptările lor în orașele mari”.

Situația va determina efecte în cascadă – nu vor mai fi destui școlari, școlile, liceele și universitățile vor avea mari probleme, ca și cadrele didactice de altfel, care își vor pierde locurile de muncă. Numărul pensionarilor va fi mai mare decât al celor care ar trebui să-i susțină, astfel încât cei ca mine visează degeaba, peste 15-20 de ani, la o pensie decentă – nu o vom avea (în cazul fericit în care vom atinge vârsta de pensionare, pe fondul precarității sistemului de sănătate și al exodului medicilor și cadrelor medii sanitare)! Și vă asigur că nu interzicerea avorturilor este soluția.

            Primele afectate vor fi satele, orașele mici și cele medii, care pierd în primul rând populația tânără, care pleacă spre orașele mari sau în străinătate. De prisos să spun că mulți dintre cei buni și foarte buni părăsesc țara, dezamăgiți de obtuzitatea unor lideri care în curând nu vor mai avea pe cine conduce sau se vor mulțumi să se pună în fruntea cunor mulțimi de indivizi cu educație precară și ușor de manipulat. Mai mult – sistemul educațional prăbușit va expune și mai mult țara, care nu-și va mai putea asigura specialiști în domeniile vitale. Vom trepida când vreun laureat al vreunui prestigios premiu internațional, Nobel, Oscar, Herder sau care or mai fi va accepta că a făcut școala în România, o Românie mult prea ocupată să promoveze nulități pe bandă rulantă, fără vreo responsabilitate civică sau aptitudine profesională, o Românie în care nu există viziuni ci doar sloganuri goale de conținut. Bine ar fi să mă înșel.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei