Mai frumoase în natură. Festivalul Narciselor, sub semnul acţiunilor ecologice

Pentru a pune în valoare miile de narcise sălbatice înflorite  în comuna Salaşu de Sus autoritatile locale au organizat duminică “Festivalul Narciselor”, iar sute de hunedoreni au urcat la poalele Retezatului pentru a le admira

Poiana Narciselor, monument al naturii, deschisă duminică pentru toţi vizitatorii au atras în comuna Sălaşu de Sus, sute de turişti veniţi să participe la cea de-a XIV-a ediţie a “Festivalului Narciselor”.

Spectacol folcloric, virşli şi narcise

Hunedorenii s-au adunat în apropierea localităţii Nucşoara pentru a petrece cu mic, cu mare în compania programului de activităţi pregătit de autorităţile locale. Manifestările au debutat în acest an cu acordarea unei diplome de excelenţă post mortem dr. prof . universitar Barbu Ştefănescu pentru întreaga sa activitate ştiinţifică prin care a promovat Ţara Haţegului şi mai ales comuna Sălaşu de Sus. Totodată primarul comunei, Sorin Marica a premiat cele mai longevive cinci cupluri din comună, care au numărat 50 de ani de căsnicie. Mult aşteptatul spectacolul folcloric a avut parte de o mică întrerupere, în momentul când ploaia a încucat puţin planurile organizatorilor. Pe lângă  berea rece şi micii ce sfârăiau vesel pe grătar, turiştii au ţinut să guste şi şi tradiţionalii virşli de Sălaş. Vizitatorii nu au pierdut ocazia de a se opri în “Fâneţele cu Narcise” şi a culege buchete din narcisele săbatice ce dau numele acestei manifestări. Este singura dată din an, când vizitatorii au acceptul autorităţilor de a culege narcise din poiană.

Două acţiuni ecologice, inedite

Sunt din ce în ce mai puţine narcise în Ţara Haţegului,  aşa că există pericolul să dispară obiectul festivalului care a început în urmă cu 14 ani. Asociaţia Rangerilor din România şi Administraţia Parcului Naţional Retezat se implică în protejarea “Fâneţelor cu narcise”, aplicând o modalitate inedită. “Asociaţia Rangerilor din România a pregătit mai mult de două sute de podoabe handmade, sub formă de narcisă, care vor fi dăruite de rangerii de la Administraţia Parcului Naţional Retezat şi voluntari. Beneficiarii sunt copiii care renunţă să culeagă flori din poiană şi-şi conving părinţii să facă şi ei asta”, spune Florina Crişan, coordonator al acestui proiect. Totodată peste o sută de elevi de la Şcola Primară din comuna Sălaşu de Sus au creat cu mâinile lor, zeci de narcise handmade din materiale reciclabile, pentru ale dărui participanţilor la festival şi a descuraja ruperea acestor flori protejate de lege. “Dacă dorim să mai avem narcise şi în următorii ani, trebuie să avem grijă de ele şi să le protejăm. Dorim să atragem în acest mod atenţia oamenilor să nu distrugă narcisele sălbatice de la “Fâneţele cu Narcise”, ci să vină alături de noi şi să creeze narcise pe care să le aibă ulterior. Astfel, îşi vor aminti, de câte ori le văd despre frumuseţea “Fâneţelor cu Narcise”, de aici, de la Sălaş”, a spus Adina Popa, coordonator al proiectului ”S.O.S.! Narcisele de la Sălaşu de Sus”, iniţiat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni         Salarii regești la Consiliul Județean Hunedoara         Deva – între destinație turistică și turismul de nișă