Mai frumoase în natură. Festivalul Narciselor, sub semnul acţiunilor ecologice

Pentru a pune în valoare miile de narcise sălbatice înflorite  în comuna Salaşu de Sus autoritatile locale au organizat duminică “Festivalul Narciselor”, iar sute de hunedoreni au urcat la poalele Retezatului pentru a le admira

Poiana Narciselor, monument al naturii, deschisă duminică pentru toţi vizitatorii au atras în comuna Sălaşu de Sus, sute de turişti veniţi să participe la cea de-a XIV-a ediţie a “Festivalului Narciselor”.

Spectacol folcloric, virşli şi narcise

Hunedorenii s-au adunat în apropierea localităţii Nucşoara pentru a petrece cu mic, cu mare în compania programului de activităţi pregătit de autorităţile locale. Manifestările au debutat în acest an cu acordarea unei diplome de excelenţă post mortem dr. prof . universitar Barbu Ştefănescu pentru întreaga sa activitate ştiinţifică prin care a promovat Ţara Haţegului şi mai ales comuna Sălaşu de Sus. Totodată primarul comunei, Sorin Marica a premiat cele mai longevive cinci cupluri din comună, care au numărat 50 de ani de căsnicie. Mult aşteptatul spectacolul folcloric a avut parte de o mică întrerupere, în momentul când ploaia a încucat puţin planurile organizatorilor. Pe lângă  berea rece şi micii ce sfârăiau vesel pe grătar, turiştii au ţinut să guste şi şi tradiţionalii virşli de Sălaş. Vizitatorii nu au pierdut ocazia de a se opri în “Fâneţele cu Narcise” şi a culege buchete din narcisele săbatice ce dau numele acestei manifestări. Este singura dată din an, când vizitatorii au acceptul autorităţilor de a culege narcise din poiană.

Două acţiuni ecologice, inedite

Sunt din ce în ce mai puţine narcise în Ţara Haţegului,  aşa că există pericolul să dispară obiectul festivalului care a început în urmă cu 14 ani. Asociaţia Rangerilor din România şi Administraţia Parcului Naţional Retezat se implică în protejarea “Fâneţelor cu narcise”, aplicând o modalitate inedită. “Asociaţia Rangerilor din România a pregătit mai mult de două sute de podoabe handmade, sub formă de narcisă, care vor fi dăruite de rangerii de la Administraţia Parcului Naţional Retezat şi voluntari. Beneficiarii sunt copiii care renunţă să culeagă flori din poiană şi-şi conving părinţii să facă şi ei asta”, spune Florina Crişan, coordonator al acestui proiect. Totodată peste o sută de elevi de la Şcola Primară din comuna Sălaşu de Sus au creat cu mâinile lor, zeci de narcise handmade din materiale reciclabile, pentru ale dărui participanţilor la festival şi a descuraja ruperea acestor flori protejate de lege. “Dacă dorim să mai avem narcise şi în următorii ani, trebuie să avem grijă de ele şi să le protejăm. Dorim să atragem în acest mod atenţia oamenilor să nu distrugă narcisele sălbatice de la “Fâneţele cu Narcise”, ci să vină alături de noi şi să creeze narcise pe care să le aibă ulterior. Astfel, îşi vor aminti, de câte ori le văd despre frumuseţea “Fâneţelor cu Narcise”, de aici, de la Sălaş”, a spus Adina Popa, coordonator al proiectului ”S.O.S.! Narcisele de la Sălaşu de Sus”, iniţiat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei