Mai frumoase în natură. Festivalul Narciselor, sub semnul acţiunilor ecologice

Pentru a pune în valoare miile de narcise sălbatice înflorite  în comuna Salaşu de Sus autoritatile locale au organizat duminică “Festivalul Narciselor”, iar sute de hunedoreni au urcat la poalele Retezatului pentru a le admira

Poiana Narciselor, monument al naturii, deschisă duminică pentru toţi vizitatorii au atras în comuna Sălaşu de Sus, sute de turişti veniţi să participe la cea de-a XIV-a ediţie a “Festivalului Narciselor”.

Spectacol folcloric, virşli şi narcise

Hunedorenii s-au adunat în apropierea localităţii Nucşoara pentru a petrece cu mic, cu mare în compania programului de activităţi pregătit de autorităţile locale. Manifestările au debutat în acest an cu acordarea unei diplome de excelenţă post mortem dr. prof . universitar Barbu Ştefănescu pentru întreaga sa activitate ştiinţifică prin care a promovat Ţara Haţegului şi mai ales comuna Sălaşu de Sus. Totodată primarul comunei, Sorin Marica a premiat cele mai longevive cinci cupluri din comună, care au numărat 50 de ani de căsnicie. Mult aşteptatul spectacolul folcloric a avut parte de o mică întrerupere, în momentul când ploaia a încucat puţin planurile organizatorilor. Pe lângă  berea rece şi micii ce sfârăiau vesel pe grătar, turiştii au ţinut să guste şi şi tradiţionalii virşli de Sălaş. Vizitatorii nu au pierdut ocazia de a se opri în “Fâneţele cu Narcise” şi a culege buchete din narcisele săbatice ce dau numele acestei manifestări. Este singura dată din an, când vizitatorii au acceptul autorităţilor de a culege narcise din poiană.

Două acţiuni ecologice, inedite

Sunt din ce în ce mai puţine narcise în Ţara Haţegului,  aşa că există pericolul să dispară obiectul festivalului care a început în urmă cu 14 ani. Asociaţia Rangerilor din România şi Administraţia Parcului Naţional Retezat se implică în protejarea “Fâneţelor cu narcise”, aplicând o modalitate inedită. “Asociaţia Rangerilor din România a pregătit mai mult de două sute de podoabe handmade, sub formă de narcisă, care vor fi dăruite de rangerii de la Administraţia Parcului Naţional Retezat şi voluntari. Beneficiarii sunt copiii care renunţă să culeagă flori din poiană şi-şi conving părinţii să facă şi ei asta”, spune Florina Crişan, coordonator al acestui proiect. Totodată peste o sută de elevi de la Şcola Primară din comuna Sălaşu de Sus au creat cu mâinile lor, zeci de narcise handmade din materiale reciclabile, pentru ale dărui participanţilor la festival şi a descuraja ruperea acestor flori protejate de lege. “Dacă dorim să mai avem narcise şi în următorii ani, trebuie să avem grijă de ele şi să le protejăm. Dorim să atragem în acest mod atenţia oamenilor să nu distrugă narcisele sălbatice de la “Fâneţele cu Narcise”, ci să vină alături de noi şi să creeze narcise pe care să le aibă ulterior. Astfel, îşi vor aminti, de câte ori le văd despre frumuseţea “Fâneţelor cu Narcise”, de aici, de la Sălaş”, a spus Adina Popa, coordonator al proiectului ”S.O.S.! Narcisele de la Sălaşu de Sus”, iniţiat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carduri europene de sănătate în duplicat pentru hunedoreni, din 7 februarie         APEL LA RAȚIUNE CU DEGETUL PE RANĂ. Poliţia de Patrimoniu dă în clocot         CU TRIMITERE LA VALEA JIULUI. Pactul Ecologic European, o mare provocare pentru România         Accident grav pe DN 76. BMW făcut praf de un autotren         Peste 250.000 de arbori au fost retezați de pe malul Lacului Gura Apelor, în Retezat         Hoț de portofele prins de polițiști         SCANDALUL DE PE RÂUL ALB. Magistraţii joacă bambilici cu dosarul tentativei de omor         UDMR Hunedoara, la 30 de ani de existență         ȚĂRII CÂT MAI MULT CĂRBUNE??? Complexul Energetic Hunedoara, din rău în mai rău         ISTORIE HUNEDOREANĂ. Statuile antice salvate de familia preotului Crăciun înainte de a ajunge pe fundul Cincişului         Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier