La Sarmizegetusa se doresc condiții mai bune de viață

Administrația publică locală din comună face eforturi pentru a crește gradul de confort al locuitorilor din frumoasa așezare situată în Țara Hațegului

 

primar-sarmi 1

Așa cum se știe, problemele locuitorilor din zonele rurale sunt total diferite de cele pe care le au orășenii. Această situație o întâlnim nu doar în satele hunedorene, ci în mai toate comunele din întreaga Românie.

Modernizarea drumurilor agricole și forestiere

Și în comuna hunedoreană Sarmizegetusa, una cu o bogată istorie, fiind capitala Daciei romane, locuitorii așezării au doleanțele lor, specifice omului de la țară. Una dintre acestea este legată de drumurile forestiere și de exploatație agricolă, cele interioare fiind asfaltate într-o proporție covârșitoare. “ Precum se știe, suntem singura comună din Țara Hațegului care avem un drum forestier de mare lungime, respectiv de 8,1 kilometri. Acesta, situate pe Valea Hobiței, este foarte bine întreținut, pe care oamenii se pot deplasa chiar și cu mașini mici, față de anii trecuți, când aici se circula foarte greu chiar și cu tractoarele. Legat de drumurile forestiere Iordănel și Valea Zeicaniului, acestea nu mai aparțin de primărie, ci de Romsilva. Cu toate acestea, noi am semnat un acord cu Romsilva, pentru a-l prelua în mod gratuit  și, normal, să-l întreținem după aceea, dar mai trebuie și acceptul ministerului de resort. Nu putem investi bani publici în ceva ce nu ne aparține. Sigur că, dacă vom primi respectivul accept, vom face tot posibilul să deschidem acele drumuri, noi sau composesoratul din Zeicani. Acolo este multă masă lemnoasă de exploatat. Mai mult, există o bună colaborare și cu composesoratul vecin, de la Bucova, din Caraș Severin, care poate fi partener în această activitate. La drumurile de exploatație agricolă am intervenit cu piatră, achitiționată la preț minim, de la CFR, și aceasta a fost tasată cu utilajele proprii. Oricum, îi vom sprijini pe oameni să ajungă, în bune condiții, spre locurile care le au, indiferent că este vorba despre holde sau despre păduri ”, a declarat Mihai Cornel Todoni, primarul comunei Sarmizegetusa, în cadrul emisiunii “De prin sate adunate…”, difuzată pe postul HUNEDOARA TV.

Posibilă introducere a gazului metan

O parte a locuitorilor din Sarmizegetusa își doresc introducerea gazului metan, pentru confort, dar și pentru protejarea pădurilor. „Foștii primari au reușit să introducă vreo 700 de metri de coductă, fiind și o stație de distribuire  în comună. Și eu am făcut demersuri pentru gaz, dar s-a schimbat legislația în domeniu, dar nu asta e problema majoră, cu schimbarea proiectelor sau cu conducte subterane. Problema mare este lipsa marilor consumatori, iar noul nostru proiect nu a fost aprobat. Acum există o discuție, cu primarii din toate comunele din Țara Hațegului, pentru întocmirea unui proiect amplu, care să prevadă introducerea gazului metan în toate localitățile din zonă”, a mai spus, la “De prin sate adunate…”, Mihai Cornel Todoni, primarul din Sarmizegetusa.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!