Istoria şpăgii, o lucrare în căutarea unui autor

Lumea evoluează şi şpăgarii odată cu ea. Dacă s-ar încumeta cineva să scrie o istorie a şpăgii din perioada post-decembristă, am putea intui încotro ne ducem şi cum va arăta politicianul pe care îl vor vota nepoţii.

Imediat după revoluţie, un şperţar vindea pe şest două case. Avea banii la portmoneu, dar miliţienii, timoraţi, se codeau să-i bage flagrantul în buzunar şi l-au lăsat scăpat. Omul s-a împlinit cât să poată lăsa şi odraslelor de-o limuzină.

După zece ani, alt şpăgar – aceeaşi urbe cum ar fi Deva sau Hunedoara, şi o tehnică îmbunătăţită a para-ndărătului. S-ar putea să ne fi scăpat etapa intermediară, dar şpaga a crescut în drăcească treime: o parte la şeful urbei, altă parte cotizată la partid şi a treia parte merge parţial pe costul lucrării cu un rest de plată la intermediar. (Balada comisionului de 10 la sută e praf în ochi, pentru funcţionarii mărunţi.)

Am intrat binişor în a treia decadă şi auzim, timide zvonuri, cum că tunurile s-ar face pe-din-patru.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști