Istoria şpăgii, o lucrare în căutarea unui autor

Lumea evoluează şi şpăgarii odată cu ea. Dacă s-ar încumeta cineva să scrie o istorie a şpăgii din perioada post-decembristă, am putea intui încotro ne ducem şi cum va arăta politicianul pe care îl vor vota nepoţii.

Imediat după revoluţie, un şperţar vindea pe şest două case. Avea banii la portmoneu, dar miliţienii, timoraţi, se codeau să-i bage flagrantul în buzunar şi l-au lăsat scăpat. Omul s-a împlinit cât să poată lăsa şi odraslelor de-o limuzină.

După zece ani, alt şpăgar – aceeaşi urbe cum ar fi Deva sau Hunedoara, şi o tehnică îmbunătăţită a para-ndărătului. S-ar putea să ne fi scăpat etapa intermediară, dar şpaga a crescut în drăcească treime: o parte la şeful urbei, altă parte cotizată la partid şi a treia parte merge parţial pe costul lucrării cu un rest de plată la intermediar. (Balada comisionului de 10 la sută e praf în ochi, pentru funcţionarii mărunţi.)

Am intrat binişor în a treia decadă şi auzim, timide zvonuri, cum că tunurile s-ar face pe-din-patru.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi