Istoria şpăgii, o lucrare în căutarea unui autor

Lumea evoluează şi şpăgarii odată cu ea. Dacă s-ar încumeta cineva să scrie o istorie a şpăgii din perioada post-decembristă, am putea intui încotro ne ducem şi cum va arăta politicianul pe care îl vor vota nepoţii.

Imediat după revoluţie, un şperţar vindea pe şest două case. Avea banii la portmoneu, dar miliţienii, timoraţi, se codeau să-i bage flagrantul în buzunar şi l-au lăsat scăpat. Omul s-a împlinit cât să poată lăsa şi odraslelor de-o limuzină.

După zece ani, alt şpăgar – aceeaşi urbe cum ar fi Deva sau Hunedoara, şi o tehnică îmbunătăţită a para-ndărătului. S-ar putea să ne fi scăpat etapa intermediară, dar şpaga a crescut în drăcească treime: o parte la şeful urbei, altă parte cotizată la partid şi a treia parte merge parţial pe costul lucrării cu un rest de plată la intermediar. (Balada comisionului de 10 la sută e praf în ochi, pentru funcţionarii mărunţi.)

Am intrat binişor în a treia decadă şi auzim, timide zvonuri, cum că tunurile s-ar face pe-din-patru.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic