VIDEO Şoseaua care a prins pe picior greşit autorităţile din judeţul vecin

drum hunedoara cs  (44)Drumul judeţean Topliţa – Lunca Cernii de Sus a scos din izolare mai multe localităţi hunedorene din Ţinutul Pădurenilor, dar nu le-a putut aduce aceleaşi beneficii localnicilor din satele cărăşene. Abia după inaugurarea şoselei, care se opreşte la limita Hunedoarei cu Caraş-Severin, autorităţile din judeţul învecinat arată că sunt interesate de proiect

Cei peste 30 de kilometri ai şoselei construite cu fonduri de la UE au scos din izolare mai multe sate din Hunedoara: Topliţa, Lunca Cernei de Jos, Lunca Cernei de Sus, Hăşdău, Dăbâca, locuri greu accesibile până în prezent, în special pe timp de iarnă. Au rămas de construit aproximativ 10 kilometri şosea, pentru ca judeţele Hunedoara şi Caraş Severin să fie unite printr-un drum asfaltat, considerat de importanţă vitală pentru localnicii din satele din zonă, în ambele judeţe.

În timp ce hunedorenii au considerat proiectul ca fiind unul strategic pentru câteva mii de familii care trăiesc în satele din Munţii Poiana Ruscăi, şi au reuşit să atragă fonduri de la UE pentru realizarea lui, autorităţile din Caraş-Severin nu au fost interesate de el, pe motiv că nu era important din punct de vedere economic. Şi aceasta chiar dacă Uniunea Europeană a acordat aproape 90 la sută din fonduri, iar statul român 10 la sută.drum hunedoara cs  (69)

Cărăşenii, aşteptaţi cu investiţii

În Rusca Montană, prima localitate din Caraş-Severin care urma să fie tranzitată de noua şosea, aflată la 10 kilometri de capătul drumului judeţean 687 trăiesc aproape 2.000 de oameni. Primarul din Rusca, Adrian Solomonesc, susţine că va mai dura până când va continua investiţia şi în Caraş-Severin. „Am discutat cu vicepreședintele Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni, care mi-a spus că există deja un studiu de fezabilitate întocmit de Consiliul Județean Caraș-Severin. Studiul se referă la două drumuri care acum sunt forestiere, unul de legătură cu Coadă Ursului din județul Timiș și acesta cu Lunca Cernei din Hunedoara. Noi acum căutăm proiecte europene pentru a finanța aceste drumuri. Primul ne-ar ajuta să ieșim mai ușor spre autostradă, spre Făget, iar al doilea este important pentru că în Rusca Montană trăiesc 80 de familii din Lunca Cernei, care acum nu pot ajunge acolo decât cu căruța. Noi sperăm ca anul viitor să reușim să întocmim toată documentația tehnică iar în 2015 să putem începe lucrările“ spune Adrian Solomonesc primarul localităţii Rusca Montană. „Am putea atrage și foarte mulți turiști, noi avem aici multe locuri frumoase, avem ce arăta, dar infrastructura este încă precară“, îl completează viceprimarul Jura Petru.

Şoseaua Topliţa – Lunca Cernii de Sus, construită cu fonduri de la Uniunea Europeană, se sfârşeşte la limita dintre judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin. Drumul judeţean 687D prin Munţii Poiana Ruscăi a fost construit în urma unei investiţii de 105 milioane de lei, finanţată aproape integral de Uniunea Europeană şi de Guvernul României. Au fost construiţi astfel peste 30 de kilometri de şosea care tranzitează mai multe sate hunedorene din Ţinutul Pădurenilor, într-una din zonele pitoreşti ale judeţului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + opt =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament         Anchetă extinsă în dosarul „revoltei de la Hunedoara”         Situația plăților la zi efectuate în județul Hunedoara pentru șomajul tehnic         AJPIS a continuat să asigure plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19”         Au început lucrările de modernizare a drumului de legătură între strada Vulcan și strada Cozia         Paftaua din fier, placată cu tablă de bronz, de la Ardeu         ITM Hunedoara – privind prevenirea răspândirii noului coronavirus la reluarea activităților de transport         Aparat de plasmafereză funcțional în județul Hunedoara         Femeie anchetată după ce și-a fugărit soțul cu ciocanul         Două adolescente din Hunedoara au fost date în urmărire națională         Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Deva și-a reluat activitatea         Sfinții Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena         Peștera zidită de la Mada         Încă un deces al unui pacient diagnosticat cu Covid 19, în judeţul Hunedoara         Aparat de ozonoterapie, folosit la ATI – Spitalul municipal Hunedoara         Tânăr fără permis auto, prins pentru a doua oară de polițiști, în Hunedoara