Hunedorenii din Bruxelles au scos în lume ia românească

Toată planeta a purtat, pentru o zi, ia românească. De Sânziene. 10 hunedoreni din capitala Belgiei au organizat chiar o şedinţă foto, o paradă şi un picnic al tradiţionalei bluze româneşti pe care vor să o transforme într-un brand de ţară recunoscut pe tot mapamondul

COSTUMUL PĂDURENILOR, PE STRĂZILE BRUXELLES-ULUI. Silvia Olari (prima din stânga în foto) s-a plimbat, luni, prin capitala Belgiei îmbrăcată într-un costum popular din Ţinutul Pădurenilor. „Am făcut asta pentru că vreau din tot sufletul să promovez cultura, tradiţiile şi portul nostru popular”, explică hunedoreanca / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ SILVIA OLARI

COSTUMUL PĂDURENILOR, PE STRĂZILE BRUXELLES-ULUI. Silvia Olari (prima din stânga în foto) s-a plimbat, luni, prin capitala Belgiei îmbrăcată într-un costum popular din Ţinutul Pădurenilor. „Am făcut asta pentru că vreau din tot sufletul să promovez cultura, tradiţiile şi portul nostru popular”, explică hunedoreanca / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ SILVIA OLARI

 

Sute de femei, bărbaţi şi copiii din toată lumea au îmbrăcat ia românească de Sânziene, sărbătorind astfel Ziua Universală a Iei.

Hunedorenii din Bruxelles au pus la cale chiar o şedinţă foto, o paradă şi un picnic al faimoasei bluze pe care au scos-o la vedere în tot oraşul şi mai cu seamă în prajma celor mai importante obiective turistice. Cu mic, cu mare, s-au plimbat prin capitala belgiană în costume populare ardeleneşti din colecţia unei hunedorence stabilită de ani buni la Bruxelles.

Mi-a venit ideea să organizăm o şedinţă foto a iei, tocmai pentru a face cunoscute străinilor costumele noastre populare. Eu am adus cu mine în Belgia nu doar dulcele grai ardelenesc, ci şi portul popular al zonei în care m-am născut şi pe care-l arătăm lumii ori de câte ori avem ocazia. De Ziua Iei, am îmbrăcat toţi hunedorenii din Bruxelles în costume populare din colecţia mea”, spune hunedoreanca Silvia Olari (foto), membru al Asociaţiei Diaspora Progresistă, înfiinţată la Bruxelles pentru promovarea imaginii României în lume şi păstrarea unităţii românilor din diaspora.

 

Ia – brand românesc

Mândri de tradiţiile lor, românii care au îmbrăcat ia în ziua de Sânziene au de gând s-o transforme într-un brand de ţară recunoscut pe tot globul. N-a contat dacă tradiţionala bluză a fost moştenită de la bunici ori străbunici sau a fost adaptată de vreun designer. Important era să fie albă. N-a contat nici în ce ţară s-au aflat purtătorii iilor. Important a fost doar să poarte bluza cu drag. În plus, fiecare s-a fotografiat cu ea şi a postat imagininile pe Facebook şi pe alte reţele sociale.

Evenimentul a prins contur după o idee lansată tot pe Facebook – pe pagina „La Blouse Roumaine”, o comunitate care numără deja peste 23.000 de membri şi mulţi dintre ei sunt români stabiliţi temporar sau permanent în Belgia.

 Purtătorii iilor s-au perindat prin Bruxelles cu o săptămână înaintea evenimentului. S-au oprit în faţa Bursei şi a Primăriei şi s-au plimbat prin Grande Place şi prin zonele de interes turistic. Au făcut fotografii, au fost filmaţi şi au intrat în vorbă cu turiştii dornici să afle mai multe detalii despre portul popular al românilor.

Parada şi picnicul iei

Ia românească a avut parte şi de o şedinţă foto. Din pricina vremii capricioase, organizatorii au ales pentru aceasta date diferite, cu speranţa ca măcar într-una dintre zile vremea le va permită să-şi poarte cu mândrie iile. Sesiunea foto a avut loc în faţa Atomium-ului – simbolul cu 9 sfere din oţel al Bruxelles-ului, înalt de 102 metri şi cântărind 2.400 de tone, care a fost construit pentru Expoziţia Mondială din 1958, găzduită de capitala Belgiei.

Parada propriu-zisă a faimoasei bluze naţionale a românilor s-a desfăşurat în ziua de Sânziene – aleasă drept Zi Universală a iei, iar hunedorenilor li s-au alăturat zeci de români stabiliţi în Belgia şi angajaţi ai instituţiilor europene.

foto3Într-o expoziţie au fost expuse costume populare din toate zonele ţării şi pentru o oră şi jumătate, a fost organizat chiar şi un picnic al iei, de la care n-au lipsit bucatele tradiţionale româneşti. Toate acestea, în ton cu cântecele populare care au fermecat generaţii întregi de români şi nu numai.

Organizatorii evenimentului de la Bruxelles au fost asociaţiile Diaspora Progresistă, RoArt şi Arthis.

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită de românii de pe tot globul, care vor ca evenimentul să aibă loc în fiecare an – aşa încât să-i convingă pe cât mai mulţi să-şi cumpere o ie şi s-o poarte peste tot prin lume!

 

[box border=”full”] „La Bunicuţa” din Bruxelles caseta

Hunedoreanca Silvia Olari este stabilită la Bruxelles de ani buni. A plecat într-o vacanţă de trei luni, la sora ei, şi s-a hotărât să rămână. A muncit pe brânci pe unde a apucat până a reuşit să strângă ceva cheag. Apoi, şi-a chemat copiii. Acum are o casă în afara Bruxelles-ului şi un magazin cu produse româneşti în nordul capitalei belgiene – primul magazin românesc deschis în oraş. L-a numit „La Bunicuţa” (foto) – în amintirea bunicii ei, în cămara căreia găsea tot ce-i poftea inima, şi are în el cam tot ce se poate aduce din România, inclusiv sărmăluţe şi ciorbă de burtă la cutie. O dată la două săptămâni, aduce marfă de la Deva. Românii se dau în vânt după borş, mălai, griş, pufuleţi, leuştean, cimbru, mărar şi Eugenia. Dar şi străinii trec pragul „Bunicuţei”. Belgienii cumpără vin şi cozonac, iar polonezii, bulgarii şi arabii vor seminţe prăjite. Hunedoreanca şi-a decorat magazinul cu ştergare, iar în vitrină, sub tricolorul românesc pictat pe geam, a aşezat o furcă şi nişte ciubere. Cât ţine programul, la „Bunicuţa” poţi asculta muzică populară sau hituri româneşti şi găseşti casete şi reviste aduse din ţară. [/box]

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu