FOTO GALERIE. Şezătoare la poalele Munţilor Retezat

Îmbrăcaţi în straie tradiţionale sătenii din Nucşoara, Sălaşu de Sus şi Mălăieşti au încercă să reînvie o tradiţie veche a satelor din Ţara Haţegului: Şezătoarea, şi s-au pregătit cu bucate alese pentru invitaţi.

DSC01396
Cu ciorbă de salată dreasă cu lapte de bivoliţă, renumiţii şi apetisanţii virşli de Sălaşu preparaţi din carne de capră şi oaie, caş, brânză de capră sau de oaie şi alte bucate alese şi-au aşteptat turiştii, astăzi, la şezătoare localnici din cele trei sate situate la poalele Munţilor Retezat.
Şezătoarea, aflată la cea de-a IX-a ediţie a fost găzduită şi în acest an de sala mare a Sediului Parcului Naţional Retezat. Tot acolo au fost amplasate şi atelierele de prelucrare a lânii, împletit coşuri din nuiele sau pielărie dar şi standuri pe care meşteşugarii locului au expus spre vânzare produse tradiţionale utile pentru casă sau de vestimentaţie. Scopul şezătorii? Menţinerea tradiţiilor şi atragerea turiştilor în judeţul Hunedoara.
“Încercăm să aducem în actualitate vechi tradiţii româneşti esenţa culturii noastre şi asta în special pentru a atrage turiştii şi pentru a le arăta altceva faţa de o destinaţie turistică. Vrem să le arătăm că noi existăm de foarte mult timp aici, avem o cultura, avem o traditie”, a spus unul dintre organizatori, Sandu Burlacu.

“În ziua de azi tinerii preferă calculatorul, le place la discotecă. Sperăm acum că am început şezătorile să îi atragem pe cât mai multe dintre tinere să  înveţe mesteşugurile populare. Ar fi păcat să se piardă. Măcar aşa să ştie că or învăţat ceva de la bunici: să coase, să facă broderi sau să torcă lână, încă mai au de la cine să înveţe”, a spus şi localnica, Marinela Ştefanie.

Turiştii veniţi chiar şi de peste hotare s-au delarat încântaţi de tot ce au văzut, auzit şi mâncat.

“Este pentru prima dată când asist la o şezătoare. Retrăim într-un fel vremuri de demult când se aduna lumea la şezători. Era şi o sărbătoare dar şi muncea în acelasi timp. Este minunat”, a spus Angela Dumitrescu, turistă din Bucureşti.

Mai apoi după ce fusele, fuioarele şi acele au fost puse jos s-a cântat, dansat şi chiuit. Petrecerea a continuat şi după apusul soarelui.
[wzslider autoplay=”true”]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − treisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”