FOTO GALERIE. Şezătoare la poalele Munţilor Retezat

Îmbrăcaţi în straie tradiţionale sătenii din Nucşoara, Sălaşu de Sus şi Mălăieşti au încercă să reînvie o tradiţie veche a satelor din Ţara Haţegului: Şezătoarea, şi s-au pregătit cu bucate alese pentru invitaţi.

DSC01396
Cu ciorbă de salată dreasă cu lapte de bivoliţă, renumiţii şi apetisanţii virşli de Sălaşu preparaţi din carne de capră şi oaie, caş, brânză de capră sau de oaie şi alte bucate alese şi-au aşteptat turiştii, astăzi, la şezătoare localnici din cele trei sate situate la poalele Munţilor Retezat.
Şezătoarea, aflată la cea de-a IX-a ediţie a fost găzduită şi în acest an de sala mare a Sediului Parcului Naţional Retezat. Tot acolo au fost amplasate şi atelierele de prelucrare a lânii, împletit coşuri din nuiele sau pielărie dar şi standuri pe care meşteşugarii locului au expus spre vânzare produse tradiţionale utile pentru casă sau de vestimentaţie. Scopul şezătorii? Menţinerea tradiţiilor şi atragerea turiştilor în judeţul Hunedoara.
“Încercăm să aducem în actualitate vechi tradiţii româneşti esenţa culturii noastre şi asta în special pentru a atrage turiştii şi pentru a le arăta altceva faţa de o destinaţie turistică. Vrem să le arătăm că noi existăm de foarte mult timp aici, avem o cultura, avem o traditie”, a spus unul dintre organizatori, Sandu Burlacu.

“În ziua de azi tinerii preferă calculatorul, le place la discotecă. Sperăm acum că am început şezătorile să îi atragem pe cât mai multe dintre tinere să  înveţe mesteşugurile populare. Ar fi păcat să se piardă. Măcar aşa să ştie că or învăţat ceva de la bunici: să coase, să facă broderi sau să torcă lână, încă mai au de la cine să înveţe”, a spus şi localnica, Marinela Ştefanie.

Turiştii veniţi chiar şi de peste hotare s-au delarat încântaţi de tot ce au văzut, auzit şi mâncat.

“Este pentru prima dată când asist la o şezătoare. Retrăim într-un fel vremuri de demult când se aduna lumea la şezători. Era şi o sărbătoare dar şi muncea în acelasi timp. Este minunat”, a spus Angela Dumitrescu, turistă din Bucureşti.

Mai apoi după ce fusele, fuioarele şi acele au fost puse jos s-a cântat, dansat şi chiuit. Petrecerea a continuat şi după apusul soarelui.
[wzslider autoplay=”true”]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru