Este Deva o destinație turistică?

Cu Cetatea pe post de navă amiral a patrimoniului turistic, Deva se dorește a fi o destinație turistică încă din 1936, când era menționată drept cel mai important centru turistic al județului în Ghidul turistic al județului Hunedoara scris de Victor Șuiagă și Octavian Floca. Ne propunem să analizăm astăzi dacă Deva este întradevăr o destinație turistică.

 

Conform booking.com, da!

Dacă ne uităm pe booking.com, cel mai mare site de rezervări din Lume, în perioada 15.08.2019 – 18.08.2019, adică în minivacanța care stă să înceapă, locurile de cazare din Deva sunt rezervate în proporție de 94%. Acest lucru demonstrează că Deva este căutată de turiști.

 

Dacă ne uităm în oraș, nu!

Să vedem ce oferă Deva turiștilor, înafara Cetății. Păi, un haos general al părcărilor publice, excepție făcând parcarea de la Cetate și cea de lângă Primărie. O pietonală pe care nici pe jos nu poți merge fără să dai în gropi, deci cu bicicleta e o aventură, un parc unde nu ai voie cu bicicleta sau că cățelul, obiective turistice nepuse în valoare (casa Dr. Petru Groza, Turnul din Cimitir, Aleea Gimnastelor, Liceul sportiv, Mânăstirea Franciscană, Casa lui Ceaușescu etc). Înafară de terase și fântâna muzicală, turistul care popsește la Deva nu va vedea nimic din ce are Deva de oferit. Nu mai vorbim de neexploatare turstică a pădurii Bejan, unde s-ar putea amenaja piste de biciclete. Signalistica turistică este aproape inexistentă, de parcă Pimăria vrea să țină departe de ochii turiștilor obiectivele, o hartă turistică a județului sau orașului nu există sau se tipărește doar în preajma alegerilor…

 

Din punctul de vedere al autorităților locale, nu!

Mergând pe principiul turiștii nu votează la locale, Primăria și Consiliul Local Deva nu consideră turismul o sursă de venituri importantă, așa cum ar putea fi.

Din păcate, dacă vorbim de managementul destinației turistice Deva, acesta este sublim, dar lipsește cu desăvârșire. În sensul că autoritățile locale nu par deloc interesate de potențialul și patrimoniul turistic ale municipiului Deva.

Spunem asta, pentru că după desființarea Serviciului Public Administrare Cetate (SPAC) Deva, care avea în subordine și promovarea turistică, turismul la această oră este anexă la alte două servicii din subordinea Primăriei Deva. Respectiv, administrarea Cetății și a celorlalte monumente istorice au trecut însubordinea Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală, iar activitatea de promovare turistică, inclusiv Centrul Național de Informare și Promovare Turistică în subordinea Centrului Cultural Drăgan Muntean ( fosta Casă de Cultură).

În aceste condiții, nu se poate vorbi la acest moment de un management turistic al destinației Deva, în ciuda faptului că plătitorii de taxă de intrare la Cetate sporesc bugetul local cu sume considerabile.

Turismul a fost tratat cu puțin interes dealungul anilor în reședința celui de-al doilea județ ca potențial turistic din România. Nu a existat niciodată o structură dedicată turismului la nivelul autorităților locale. Doar în primii ani cât a funcționat SPAC Deva se poate vorbi de un interes pentru turismul local. Adică de la sfârșitul anului 2016, când a luat ființă acest serviciu până la sfârșitul anului 2018, când directorul a fost schimbat. Ulterior, acest serviciu a fost desființat în totalitate.

Oricum, în perioada 2016 – 2018, s-au punctat participări cu succes la târgurile de turism. În noiembrie 2016, Cetatea Devei a fost unul dintre cele 4 premii luate de județul Hunedoara la Gala Tursimului, județul fiind pe locul I la numărul de premii câștigate, la egalitate cu județul Constanța. Au urmat participări la târgurile de turism de la Londra, Barcelona, Budapesta, București. În anul 2018, directorul a fost schimbat, iar participările la târguri au fost stopate, în ciuda succesului dobândit! Din acest moment, toții pașii făcuți înainte în ce privește managementul destinației turistice Deva au fost anulați, astfel că la momentul de față, managementul destinației Deva nu există deloc!

În concluzie, este Deva o destinație turistică? Din punct de vedere al vizitatorilor, da! Din punct de vedere al autorităților locale, nu! Această ocupare de 94% a Devei este o excepție, care ar putea deveni o regulă, cu puțină bunăvoință!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei