Dragoş Botoroagă a “înfundat-o” în instaţă pe Elena Udrea. A recunoscut că a dat MITĂ!

101

Trimis în judectă pentru dare de mită în Dosarul “Gala Bute”, Dragoş Botoroagă a recunoscut în faţa magistraţilor faptele pentru care este acuzat, la fel ca şi alţi trei inculpaţi, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia sau Ana Maria Topoliceanu. Astfel, pot fi judecaţi prin procedură simplificată şi, totodată, inculpaţii pot beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Procesul în care principalul acuzat este fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, se află spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În acest dosar instrumentat de procurrii DNA şi disjuns în două cause penale – dintre care numai una a ajuns pe rolul instanţei – sunt acuzaţii grave de dare şi luare de mită la cel mai înalt nivel cu implicaţii directe în Valea Jiului. În faţa judecătorilor, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a precizat că alege calea procesului normal şi vrea să dea declaraţii în timpul judecăţii cauzei, la fel ca fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu şi fostul ministru Ion Ariton. În schimb, cei prin intermediul cărora s-ar fi plimbate sume uriaşe de bani au ales să-şi recunoască faptele şi să fie judecaţi în procedură simplificată. Vorbim despre Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, şi Dragoş Botoroagă,a dministratorul CONSMIN Petroşani. Marius Dragoş Botoroagă, acesta a fost trimis în judecată pentru dare de mită. Procurorii anticorupție, care au instrumentat dosarul, arată că în perioada 2010 – 2011, ministrul Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul CONSMIN, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate în baza lucrărilor cu CNI. ”Astfel, după ce CNI realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Botoroagă dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au făcut cinci plăţi în valoare totală de 335.486 de lei ”, spun procurorii DNA.

Legătura cu Gărdean

Procesul a început cu audierea celor care au ales procedura simplificată, iar Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia au vorbit despre şpăgile pe care omul de afaceri Adrian Gărdean le-ar fid at fostului ministru Elena Udrea. Lungu a precizat în instanţă că omul de afaceri Adrian Gărdean părea că ştia reţeta comisionului de 10% aplicabilă ministerelor din România şi, în particular, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sub toate denumirile şi sub toţi miniştrii. Acesta a spus că în 2009, când a fost la Elena Udrea să îi spună de omul de afaceri Adrian Gărdean, aceasta i-a spus să o lase în pace pentru că Gărdean este „omul lui Tăriceanu”.

„În 2009, când am fost la Udrea să îi povestesc faptul că Gărdeanu nu şi-a încasat banii pentru lucrările efectuate, Udrea mi-a spus: «Lasă-mă în pace, acesta este omul lui Tăriceanu». A formulat o frază prin care mi-a dat de înţeles că nu are rost să îi pomenesc de Gărdean. De aceea am mers mai departe la Nastasia”, a povestit Lungu, care a completat că “pe Gărdean (omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează Termogaz Company SA, n.r.) – eram şeful Direcţiei de comunicare din Ministerul Turismului, el voia să ştie cum rezolvă o problemă a conturilor blocate la Termogaz Company – l-am ajutat pe baza unei poveşti emoţionante. El spunea că dacă se închide compania… Se întâmpla în anii 2009, iar în 2010 i-am pus în legatură, la o întâlnire, pe Gărdean cu Nastasia. I-am spus lui Nastasia că Gărdean are plăţile blocate. La întâlnirea celor doi, eram în birou, dar nu am acordat atenţie celor discutate. Rezultatul discuţiei a fost că s-au transferat banii prin firma mea. Trebuia aşa pentru că o parte din banii primiţi de societatea lui Gărdean trebuia întoarsă către Ministerul Turismului”. Şi Nastasia a vorbit direct de implicarea în firul afacerii a lui Adrian Gărdean şi a precizat că bazele “sponsorizării” Galei Bute s-au pus la Buşteni. „M-am întâlnit cu Gărdean şi Udrea la pensiunea din Buşteni. A fost o discuţie scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că este nevoie să facă nişte sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea, la pensiunea mea din Buşteni. La discuţie am fost doar noi trei. I-a spus pur şi simplu. Urma să se desfăşoare Gala Bute, şi cred că pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuţie generală despre sponsorizări. Gărdean a spus că o să facă şi nu s-a mai discutat nimic”, a arătat Nastasia, la începutul declaraţiei sale. Gheorghe Nastasia a completat declaraţia arătând că ulterior, la jumătatea aceluiaşi an, a avut o discuţie cu Elena Udrea, care i-a spus că urmează să vină Adrian Gărdean pentru a face acea sponsorizare, lăsându-i impresia că Gărdean ştia despre ce este vorba. „Într-una dintre discuţiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută, reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanţate de minister. Acest comision era în realitate o mită şi nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean şi că va aduce această sumă. (…) Nu cunosc ca finanţarea unităţilor adninistrativ-teritoriale să fie condiţionată de acordarea de astfel de comisioane”, a precizat Nastasia.

Gărdean nu a ajuns în instanţă. Nici primarul Resmeriţă

Paradoxal, cel care pare să fie implicat pânîă peste cap în dosarul de dare şi luare de mită, Adrian Gărdean, nu a fost, încă, trimis în judecată. Dosarul principal a fost disjuns de procurorii DNA şi doar o parte a inculpaţilor a fost trimisă în judecată. Nu şi Arian Gărdean, cum nici primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă nu dă încă ochii cu magistraţii. În luna aprilie, DNA a anunţat că “Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Resmeriță Cornel și Condoiu Cristofor Alin pentru infracțiunile de abuz în serviciu și față de inculpații Gardean Adrian, Gardean Miron Dorel și Lupulescu Miron pentru infracțiunile de dare de mită și instigare la abuz în serviciu. De asemenea, pentru infracțiunile de spălare a banilor și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, reținute în sarcina inculpatei Udrea Elena Gabriela, cauza a fost disjunsă și continuă cercetările”. Cornel Resmeriţă este cercetat de procuroriia DNA după ce ar fi primit „cu dedicaţie” fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului MDRT, condus de Elena Udrea, pe care le-a direcţionat către Termogaz Company, societate controlată de Adrian Gărdean, în baza unui contract supraevaluat. Primarului suspendat din Lupeni i se impută un prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei. Procurorii au mai instituit şi sechestru asigurător pe bunurile lui Cornel Resmeriţă.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.