Deva vrea împrumut de 50 de milioane de lei

Primăria Deva cere 50 de milioane de lei împrumut, pentru acoperi mai multe investiţii

Municipalitatea din Deva va solicita un împrumut de până la 50 de milioane de lei, pentru următorii 20 de ani, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliul Local, care va fi dezbătut în şedinţa de vineri, 31 august.

Fondurile ar urma să fie folosite pentru susţinerea financiară a peste 20 de investiţii pe care administraţia locală le derulează sau intenţionează să le realizeze în Deva.

Printre acestea sunt construirea a două blocuri de locuinţe sociale în cartierul Grigorescu, studii de fezabilitate pentru introducerea reţelei de gaz metan în satul Bârcea Mică şi a reţelei de apă şi canalizare pe ai multe străzi, modernizarea mai multor străzi, a căminului cultural din satul Cristur şi reabilitarea unor blocuri de locuinţe.

În prezent, gradul de îndatorare al bugetului local al municipiului Deva este de 13,64 la sută.

Primăria a precizat de ce intenționează să se împrumute:

„Acest împrumut (mai exact linie de credit) NU ESTE UNUL DE CONSUM, iar dacă va fi aprobat, din el urmează a fi finanțate doar cheltuieli aferente obiectivelor de investiții preconizat a fi realizate în anul 2019.

Mai mult decât atât, utilizarea banilor din acest împrumut se face sub stricta supraveghere a Ministerului Finanțelor Publice şi conform reglementărilor în vigoare, care stabilesc un plafon al împrumuturilor publice la nivel de țară în sumă de 1.200 mld de lei pe an. Când respectivul plafon este atins, unitățile administrativ teritoriale (UAT), care au contractat împrumuturi, nu mai au voie să facă trageri (plăți) din acele împrumuturi şi liniile de credit se blochează până când plafonul revine la suma reglementată. UAT-urile sunt trecute pe o listă de aşteptare, urmând a li se debloca respectivele linii de credit în măsura în care acestea se plătesc, astfel încât plafonul admis al datoriei sa nu fie depăşit.

În continuare, am dori sa precizăm că gradul de îndatorare permis UAT – urilor este de 30% din veniturile proprii. Cu acest nou împrumut pe care Municipalitatea Deva doreşte să-l contracteze pentru anul 2019, gradul de îndatorare al Municipiului Deva nu va depăşi procentul de 15%.

Motivația care stă la baza contractării acestei linii de credit o constituie necesitatea realizării unor obiective de investiții pentru populație, investiții pentru care nu există fonduri suficiente la buget. Dorim să facem cunoscut devenilor că din încasările din taxe şi impozite sunt acoperite cheltuielile de funcționare ale Primariei, Consiliului Local şi unităților din subordine, iar suma care rămâne pentru investiții nu reprezintă nici 10% din necesar.
Practica aceasta a liniilor de credit este una firească la nivelul administrației locale. Ea a fost practicată în Deva şi de administrațiile trecute, fie pentru co-finanțări, fie pentru realizarea unor obiective de investiții în folosul populației”, se arată în comunicatul primăriei.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei