Despre Deva, Hunedoara, demografie și gândire, cu Dan Bera, Carmen Hărău, Mediafax și Dilema veche

119

            sanduMulte au contribuit la scrierea acestui text. O postare a lui Dan Bera la un promo al unei emisiuni a deputatei Carmen Hărău, o ușoară, foarte ușoară polemică cu cea din urmă (de altfel, totuși, una dintre puținii politicieni hunedoreni cu care poți să ai o discuție aplicată pe un subiect, majoritatea având impresia că îi ataci și prin urmare răspund cinic), un articol Mediafax în care ni se demonstrează că demografic România este în cădere liberă și un articol din Dilema veche, se numește Despre gândire și este semnat Sorin Costreie. S-o iau sistematic.

            Dan Bera, cunoscut oengist hunedorean, e de părere că trebuie făcut ceva. Că uite, municipiul Hunedoara are licee, facultăți, mă rog, tot ce-i trebuie spre a prospera. Și că am trăi într-o aglomerare urbană. Carmen Hărău spune că resursele sunt totuși limitate, că nu mai găsești meseriași, că nu-i chiar așa ușor cum pare dinafară. N-am de lucru și le dau amândurora dreptate, specificând faptul că există licee, dar nivelul educațional este foarte scăzut, tinerii pleacă în orașe mari sau în străinătate, iar aglomerarea urbană formată din Hunedoara, Deva, Simeria și Călan nu ajunge nici măcar la 150.000 de locuitori, cât are Sibiul de exemplu, deci o fi ea aglomerare, dar mai mult pe hârtie. Continui să cred că doar cooperarea instituționalizată, în forma conurbației (argumentat demonstrată de arhitectul timișorean Radu Radosav) sau ceva asemănător poate duce la prosperitate predictibilă pe termen lung, dincolo de măsuri curente care se iau pentru dezvoltare pe termen scurt și mediu.

            Și apare pe facebook articolul cu scăderea dramatică a populației, bine documentat, dar cu niște nuanțe cel puțin ciudate, remarcate de fiica-mea, sensibilă la aspectele demografice. Concluzia este că populația scade. (Spune un domn din articol că și ce dacă scade, este și o parte bună, scad cheltuielile cu creșele, grădinițele – păi atunci să scadă de tot, concluzie logică. Revine însă și spune că pe termen lung, e dezastruos.) Responsabilii aglomerației urbane invocate de Dan Bera ar trebui să ciulească urechile, pentru că satele, orașele mici și cele mijlocii pierd cel mai repede populație: nu doar că nu se mai nasc copii, dar tinerii pleacă, așa cum spuneam, spre aglomerări urbane veritabile, în care au oportunități. Iar aceste oportunități sunt la Timișoara, Cluj, București (oamenii politici știu și ei, căci au copii prin orașele mari…) sau în Italia, Spania, Franța, Germania, Anglia sau SUA.

            Și din păcate nu avem cu ce să-i reținem. Facultățile din județul Hunedoara nu s-au orientat suficient de rapid, nu au secții care să se potrivească cu specificul județului. Nu mai avem aproape deloc industrie, dar avem în exces facultăți cu profil tehnic. Avem monumente începând din comuna primitivă (cultura Turdaș), avem capitale dacice și romane, avem ev mediu, avem secession și modernitate, dar nu avem nici măcar o secție de istorie, turism sau ceva de genul – edilii au fost preocupați exclusiv de hipermarketuri, chestiile astea cu intelighenția i-au cam plictisit, cine dracu’ mai sunt și ăștia și ce vor…?

            Despre gândire scrie Sorin Costreie în Dilema veche că trebuie să fie musai flexibilă, critică și caracterizată – asta desigur dacă vrem să vorbim de șanse pe termen lung – de predictibilitate. Ceea ce nu se poate spune că au avut guvernele României, de orice culoare ar fi fost ele. Colega mea Monalise Hihn număra acum doi ani vreo 34 de modificări ale Legii Educației, dar de atunci s-o mai fi modificat de vreo câteva ori, sunt sigur.

            Cred că soluțiile pot fi găsite dacă responsabilii aglomerației urbane (sunt ironic în mod voit) se pun la masă cu mințile deschise. Dacă fiecare vrea propriul parc industrial, propriul centru de afaceri, ne trezim că vom avea un exces de investiții neperformante. Nu cred că mai este posibilă înființarea unei universități, și poate nici nu ar fi de dorit. Dar încă e timp pentru un centru de cercetare performant, inedit conceput (francezii din departamentul Cote D’Or știu cum, au fost în aceeași situație, trebuie doar să-i întrebăm). Există și investiții altfel, nu cred că trebuie să facem precum Ceaușescu, cel care făcea industrializare când toată lumea știa de la Alvin Toffler că vine al treilea val

Comentarii FB

comentarii
2 thoughts on “Despre Deva, Hunedoara, demografie și gândire, cu Dan Bera, Carmen Hărău, Mediafax și Dilema veche

 1. sectorx

  De cand ,si pana cand a devenit Dan Bera un factor de imagine ,si opinie,atat de important incat sa fie citat de ziarist?!?!?!?Omul a dat din gurita pana a ajuns sa aiba un loc de munca mai cu ….steif.Era mai guraliv cand era vanzator la farmacie(ca de la chelnerul de la Pizzerie nu se auzea nimic)Asa ca va rog frumos….problemele respective nu se vor rezolva pentru ca actualii condcatori ai tarii nu au capacitatea intelectuala sa rezolve probleme generale,comunitare.Sunt buni doar de organizat zilele berii si ale oraselor…..

  Reply
 2. gica contra

  Ma bucur ca ati renuntat la ideea unei universitati. De fapt o pravalie de-asta, bio sau eco parca, de vandut cartoane am mai avut si, pana la urma, desi ajunsese mai ieftina ca braga s-a dovedit totusi neviabila.
  Insa, ideea cu un centru de cercetare avansata este mult mai fiabila ca solutie de salvare a Devei. Nu renuntati, totusi, la o opera, macar o filarmonica!
  Daca conurbatia s-a dobedit o mare flatulatie, detectabila si moca de oamenii zdraveni la cap (atata timp cat legea obliga la referndumuri locale, si nu la o adunatura prin diverse crasme a unor personagii, pentru aprobare), eu zic ca pe acelasi purcoi de bani om gasi pe cineva capabil sa sustina ca solutia, la fel de argumentat demonstrata, este unirea cu extraterestri. Si, apropo, hotu’ ala era slav nu sav!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.