Cuvinte Libere. 30 DE ANI DE „PRESĂ LIBERĂ” ÎN DEVA…

601
 Se mai tipărea la Deva un săptămânal de București „INDEPENDENT'”. Care grupa în jurul  lui Liviu Vălenaș, vedeta foii, niște tipi din Deva. Care s-au dovedit veleitari…  Dar azi, după atâția ani, îmi dau seama că astfel de veleitari se înmulțeau peste noapte, deveneau și au  devenit spuma politică a țării și cotropitorii vieții ei.  Mai explicit. În ajunul primului Crăciun în care puteam și noi să facem un număr festiv dedicat Sărbătorii, aveam prin pagini diverse  vignete simbolizând specificul – crenguțe de brad, balonașe, clopoței, steluțe. Unul dintre ei, să-și demonstreze istețimea și libertatea de cuget aruncă o remarcă în paginație, unde se pregăteau încă vreo două gazete. Cam așa: Sigur, fostul Drumul socialismului nu poate apărea fără steaua în cinci colțuri, și  zâmbește ironic. La care, arătându-i vigneta  de lângă numele gazetei sale- emblema  Uniunii Europene, cu cele 12 stele  în cerc, pe fond albastru- a muțit și a părăsit locul. Dar oameni de felul ăla, buni de gură și răi la cap, au proliferat de-atunci încoace, sufocând România…
 Alexandru Bălgrădean, fost corespondent județean al Scânteii Tineretului, a fost promovat în centrală după reclamația… organului de partid pentru vina de a fi ironizat  organizația județeană UTM,  privind împăduririle. Sandu scrisese ceva din care reieșea că, socotind după suprafața raportată ca  împădurită de tinerii uteciști, noile păduri românești fi ajuns undeva prin Caucaz, sau Urali, nu mai țin  minte exact… Cei din redacția centrală nu l-au sancționat,  dimpotrivă l-au promovat în București. Unde a rămas până ce celebrul bloc OT în care avea locuința a căzut la cutremurul din 4 martie 1977, iar Bălgrădean și-a luat copiii și soția și au revenit la Deva… Pătimaș jucător la Pronosport, și chiar câștigător  al unei  însemnate sume de bani,  lansase cu mare succes,  o publicație săptămânală de pronosticuri sportive: PRONO-FOTBAL. Care în scurt timp avea să concureze- și chiar să o pună în umbră- publicația oficială a Loteriei Române. Gazeta lui Bălgrădean se vindea în peste o jumătate de țară, distribuită de Iuliu Blejdea, cu mașina lui personală,  după un raid de două zile prin țară. Dar a  lansat și o cafenea, existentă și azi, Amigo; mai întâi cu un dozator de sucuri artificiale, apă cu coloranți aromatizați, foarte căutate în epocă, atractive prin nichelaje și culorile recipienților la vedere, magnetizante pentru copii. Apoi, cu cafea  și, în final, un salon dintr-o bucată din librăria centrală a orașului, Mihai Eminescu, desființată în vremea unui alt făcător de gazete, mai înainte pomenit. Librărie în spațiul căreia funcționează azi o agenție de asigurări, o covrigărie, un mic magazin de vinuri bune și cafeneaua fostă a lui Sandu, Dumnezeu să-l odihnească!
N.A. Publicarea acestor fragmente dintr-o eventuală mică istorie trăită, deci sentimentală, a presei locale a fost de fapt un test. Prin care încercam să aflu cât de mare ar fi interesul pentru așa ceva. Și, cum interesul este mic, iar al jurnaliștilor și mai mic, cvasi-inexistent, mă opresc.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.