Cum întâmpină popoarele noul an

Sărbătoarea Anului Nou deţine recordul pentru cea mai mare vechime.

Babilonienii îl sărbătoreau încă de acum 6000 de ani – la prima lună nouă de după solstiţiu. Festivalul dura 11 zile, iar oamenii îşi stabileau scopuri pentru noul an

 

TRADIŢII. Anul Nou este sărbătorit peste tot pe mapamond, dar există tradiţii diverse pentru fiecare popor – unele mai ciudate ca altele

TRADIŢII. Anul Nou este sărbătorit peste tot pe mapamond, dar există tradiţii diverse pentru fiecare popor – unele mai ciudate ca altele

 

Felul în care e marcată trecerea spre noul an este legat de cultura fiecărei ţări. Este momentul în care bogăţia spirituală a fiecărui popor se manifestă prin spectacole, parade, costumaţii şi tradiţii păstrate de la o generaţie la alta.

În DANEMARCA, oamenii sparg farfurii în uşa vecinilor şi se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc în noul an.

În MEXIC, Anul Nou e cel mai bun moment pentru a vorbi cu spiritele morţilor, în speranţa unui sfat. Spiritismul are baze legale. Nu se desfăşoară individual, acasă, iar o sesiune costă în jur de 15 dolari.

Hainele cu buline şi bucatele cu formă rotundă sunt preferate în FILIPINE pentru cumpăna dintre ani, considerându-se că primele aduc prosperitate, iar formele rotunde invocă monedele.

În SCOŢIA, se sărbătoreşte Festivalul Hogmanay – pe 31 decembrie. Acesta presupune o paradă la care participanţii învârtesc desupra capului mingi uriaşe de foc. Potrivit localnicilor, sferele înflăcărate au rol purificator, iar tradiţia datează de pe vremea vikingilor.

În ECUADOR se confecţionează sperietori de ciori care se ard la miezul nopţii. Fiecare familie are propria sperietoare, umplută cu ziare şi bucăţi de lemn, pe care o arde în faţa casei, distrugând astfel tot răul acumulat în anul trecut.

În CHILE, Anul Nou e sărbătorit alături de rudele moarte. Porţile cimitirului se deschid la ora 23, iar localnicii sunt întâmpinaţi de muzică clasică în surdină şi de lumini fade.

În SUA, partenerii se sărută pasional la miezul nopţii, sperând să şteargă amintirile neplăcute şi experienţele nefaste ale trecutului şi construind calea spre un an luminos şi plin de dragoste.

În BRAZILIA, oamenii aşteaptă noul an cu lenjerie intimă foarte colorată. Poartă roşu şi galben în speranţa atragerii norocului sau chiar a unui partener.

În IRLANDA se crede că vântul din noaptea de Revelion prezice viitorul ţării. Dacă bate dinspre Vest aduce bunăstare, dacă bate dinpre Est, britanicii vor domina politica.

Insula Madeira din PORTUGALIA deţine recordul pentru cea mai fastuoasă petrecere de Anul Nou. Turişti din toată lumea se adună aici pentru a urmări spectacolul ameţitor pentru care guvernul cheltuieşte milioane de euro.

Nici AUSTRIA nu se lasă mai prejos. La salonul imperial s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor. La miezul nopţii răsună „Dunărea albastră”. Participanţii la ceremonie se desfată cu carne de purce, iar mesele sunt decorate cu purceluşi de ciocolată.

În GRECIA, ziua de Anul Nou e dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa, şi se sărbătoreşte cu „vassilopitta” – o prăjitură în care e pusă o monedă de argint sau de aur. Cine o găseşte, va avea noroc în anul care vine.

În CHINA, Anul Nou se sărbătoreşte la a doua lună nouă de la solstiţiu. Dragonii şi leii fabuloşi dansează pe străzi, dragonoamenii se îmbracă în roşu, iar copiii primesc plicuri roşii cu bani şi mandarine în număr par – pentru noroc.

În JAPONIA, oamenii se pregătesc timp de o săptămână pentru venirea noului an. Îşi curăţă casa, îşi plăctesc toate datoriile, iar înainte de miezul nopţii sună 108 clopote, pentru a simboliza eliminarea celor 108 necazuri. Pe 1 ianuarie, se înşiră, în scris, dorinţele.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Adolescent de 16 ani acuzat că și-a violat sora de 10 ani         Tragedie pe DN 7, în apropiere de nodul rutier de la Ilia         Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin