Cu drag pentru Deva de la Profi, magazinul vostru sătesc…

sanduVă rog pe cei gata să săriţi să mă combateţi să aveţi răbdarea să parcurgeţi şi să înţelegeţi acest text. Să-l înţelegeţi cu mintea, raţional adică, chiar dacă Micul Prinţ ne spune că nu cu mintea, ci cu inima trebuie să cauţi.

Nu am nimic cu hypermarketurile. Nu mă bântuie nici gânduri egalitariste, nici antiglobalizare, nici nu ridic buticurile în slăvi. Nu am nimic nici cu ideea de a deschide un hypermarket la parterul unui hotel, fie el şi ultracentral – accept că mega-construcţiile ceauşiste pot deveni nerentabile şi oamenii încearcă cumva să valorifice spaţiile excedentare – în acest caz, cel de la Hotel Deva. Foarte bine şi că se crează locuri de muncă.

Ce nu accept însă este bătaia de joc la adresa unui întreg oraş, pe principiul cunoscut al societăţii româneşti – lasă că merge şi aşa! Cu corolarul cinic că România este ţara tuturor posibilităţilor. Nu ştiu dacă patronii Profi şi-ar face vreo casă care să arate în halul în care arată proaspăt-interzisul hypermarket devean. Ca un magazin sătesc, cu uşi de plastic sau care în orice caz aşa arată, fără vreo legătură arhitectonică şi estetică cu o clădire emblematică a Devei, aflată în plin centru al oraşului, un punct nodal aş spune, de unde se deschid toate arterele de intrare spre centrul vechi.

Estetică, spuneţi? Ce contează că un arhitect care se respectă ar fi avut grijă ca amenajarea hypermarketului (rectific, a magazinului sătesc) să se integreze estetic perfect cu stilul hotelului încă în funcţiune şi cu cel ambiental, fără disonanţe? Vă spun eu – nu contează!

Estetică? Mofturi intelectualiste, noi suntem români, ne doare fix în pix de estetică. Cu nivelul din ce în ce mai redus de educaţie, noi nu de esteţi avem nevoie, ci de şmecheri, cocalari şi alte specimene perfect adaptate epocii de aur pe care o traversăm. Românul e adaptabil din fire – ce-i dai, cu aia se mulţumeşte, mai ales dacă nu se pricepe. Până să se construiască noua piaţă – pe care nu o dată rudele mele din Bucureşti au admirat-o, spunând că la ei nu găsesc o asemenea construcţie civilizată – ne-am mulţumit şi cu improvizaţia acoperită cu plastic şi plină de mizerie. După ce s-a făcut alta nouă, ehei, da, deci uite, se poate şi la noi, vedeţi ce piaţă modernă avem etc. etc. Fără specialişti care să educe, gustul mulţimii nu este infailibil, ba chiar dimpotrivă, am putea spune. Cu timpul, se poate ajunge la masa critică minimă de populaţie educată, dar din nou risc să afirm că la noi nu e cazul, ba mă tem chiar că direcţia este inversă, spre pervertirea gustului mulţimii prin recursul la veleitarism şi sfertodocţie.

Văd că acest lanţ de magazine, Profi, a fost fondat prin Belgia. Mă îndoiesc că prin Liège, Gent sau Brugges cei de la Profi ar fi îndrăznit să conceapă un magazin în felul în care au făcut-o în centrul Devei. Cred că au lăsat design-ul exterior (pretenţios spus design în acest context, dar nu am alt cuvânt la îndemână) pe mâna portarului, care a făcut şi el ce-a putut, că specialiştii români sunt peste hotare – în Belgia, de exemplu. Iar panourile publicitare întinse pe frontispiciul hotelului sunt stridente – ca să mă exprim elegant… (Mi se şopteşte din public – deplorabile. Accept.) Pentru comparaţie, uitaţi-vă cât de grijulii sunt cei de la McDonalss cu modul în care-şi proiectează restaurantele. E acolo mult respect pentru comunităţi şi estetica localităţilor!

Dar nu-i nimic. Merge şi aşa. Personal, sper ca interdicţia primăriei Deva să meargă până la a solicita regândirea esteticii exterioare a magazinului sătesc încă nedeschis la parterul hotelului Deva!

Nu de alta, dar nu am ajuns toţi imbecilizaţi de amatorism.

Comentarii FB

comentarii
5 Răspunsuri la “Cu drag pentru Deva de la Profi, magazinul vostru sătesc…

 1. opinii

  In principiu neregulile sesizate sunt ok. Ce ma face sa-mi pun un semn de intrebare este faptul ca pana acum in Deva astfel de situatii au fost cu sutele (si inca mai dainuie, dupa cum sesizeaza si un alt comentator), insa niciodata nu s-a sesizat nimeni, ba mai mult chiar daca institutiile statului sau presa au fost sesizate au inchis repede ochii. Dintr-o data devin extrem de vigilenti si de critici (macar de le-ar tine obiceiul), ba chiar flutura veleitati de specialisti in te miri ce domenii despre care nu au nici cele mai elementare notiuni.
  Ca un cetatean vechi al orasului nostru, care cunoaste bine “obiceiurile” locului, vehementa si concertarea criticilor imi lasa impresia unui raspuns la o comanda. Cu atat mai mult cu cat eu unul nu cred ca cei care au deschis magazinul puteau ajunge pana in faza asta chiar asa de capul lor fara sa stie nimeni nimic.
  Nu ma indoiesc de faptul ca voi fi aspru criticat si vehement combatut ca am indraznit sa am un alt punct de vedere.

  Răspuns
  1. Alex

   Nu este nici o comanda. Cel putin in cazul acestui editorial. In rest, este opinia dvs., exprimata decent, eu v-o respect. Mi se mai pare ca atitudinea cetateneasca este mai “prezenta”.

   Răspuns
   1. Ciobanu Marius

    Buna ziua.Daca tot sunteti la acest capitol,al constructiilor ilegale,ma intreb oare daca nu v-ar interesa sa aflati de ce nu a raspuns nimeni nici de la Primaria Deva nici de la Inspectoratul de Stat in Constructii la petitiile facute de cetatenii locuitori ai blocului M de pe B-dul Decebal atunci cand s-a modificat tot parterul blocului(inclusiv structura de rezistenta) pentru a face o sala de fitness. V-as fi recunoscator daca a-ti reusi sa gasiti un raspuns de la autoritatile competente…noi nu am reusit.

    Răspuns
 2. Ioji Fodeș

  Mai ține cineva minte că primul Profi din Deva a fost făcut pe locul de joacă al copiilor de la Astoria?

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi