Cronica sentimentală. Amintiri… DESPRE UN FEL DE FOTBAL, CU DRAG- UNUI ORTAC !

Un vechi, bun și drag  ortac – zic așa până vor pricepe și pripobenițele televizoriste ochi-alunecoși-inimi-zglobii-minte-ioc! că ortac nu e sinonim cu miner-. mă hârâie la cap că oare ce m-o apucat  cu întoarcerea asta în… amintiri. Acum, nu  neapărat ca să-i răspund prompt, dar simt chiar epidermic mâncărimi când aud, citesc, văd jurnaliști, reporteri, șefi de cluburi, manageri – cum li se zice, dar ei nici magazineri nu ar fi fost angajați la Jiul, de pildă, pe vremea lui Otto Abraham și a lui  Ianny -Bacsi Karpinecz -, antrenori, jucători, fotabliști mai rar, că nu prea mai există specia, cum se-mpiedică în cuvinte și mai ales în motivări, în căutări de explicații, dar neavând cuvinte la ei  nu găsec explicații logice, obiective și credibile despre ceea ce se întâmplă pe  terenul de fotbal. Poftim! Ins cu pretenții de  “mare- om- de- fotbal”, chiar pușcăriaș fiind, dar  admitem că s-a potolit cu furtul, nu reușește nici după  peste  25 de ani de meserie să depășească   micimea unui chibiț de peluză, fără bilet, care vede meciul prin ochiurile plasei de sârmă… Meme Stoica, mai isteț când era ucenicul lui Marius Stan la Galați, vine după penibilul  0-0 al FCSB la ultima clasată, Concordia Chiajna, și câcrâie 5 minute despre un penalty pe care nu l-a primit echipa sa. Cum naiba și cine dracu’ vă mai ține în fotbal pe bani grei,  ca să nu  fi priceput nimic dintr-o viață întreagă pe lânga fotbal; să fiți în stare de doar atâta- să aruncați vina pe un arbitru?! După un meci în care echipa voastră- care are în cârcă un milionar tâmp, o camarilă de slugi, o televiziune de servicviu , bani cu sacul, antrenori pe bandă rulantă, dar joacă de doi bani jumate,  mai aveți nesimțirea și veniți să  reclamați  arbitrajul,  în locul neputinței  unei armate de îmbuibați !  Nerușinaților! Și după voi vine  proasta aia de la ProTV,  și țipă ca o apucată  că FCSB a fost furată la  Chiajna! Iar în fața huliganului manager, mai prost și umil stă un jurnalist, mă rog, un ținător de microfon, care nu-i zice câteva de la obraz.

Și, toate astea,  dragă ortace, pentru că, de când știi și tu, nu se mai scrie cronică de fotbal, nu se mai comentează tehnic și tactic jocurile transmise la televizor, pentru că nu  mai există nici cei care știau să facă asta. Cronica de fotbal din ziar a dispărut, încet-încet, pe nebăgate de seamă. Și-mi amintesc că, pe când scriam la Sportul Românesc, ba o vreme și la ProSport, mi se cereau mai cu seamă  nimicuri, în loc de observații tactice sau relatări despre valențe tehnico-tactice, calități și finețuri tehnice individuale; era mai la preț ce a zis ăla, ce a răspuns ălălalt, cum era îmbrăcat cutare, cât  câștigă cutare de  la Inter Sibiu,  cine era gagica de lângă noul prefect, la tribuna oficială… Învățați  cu așa ceva, noile promoții de  reporteri, ba chiar jurnaliști nu  pot  face, nu știu  decât ceea ce a făcut și bietul ăla care  ne obliga să înghițim  bălăriile lui  M. Stoica- parte componentă a mecanismului de  dizolvare în rușine a unui mare club sportiv!  Nu mai sunt nici cronicarii pe care-i  cunoscuseși la Petroșani și la Hunedoara, nu mai sunt nici scriitorii  care aveau rubrici de fotbal în ziare și reviste literare! Aceștia, cu atât mai puțini! Că nu mai sunt nici măcar scriitorii-scriitori… De aceea mi-e atât de dragă, o simt atât de aproape sufletului meu, și mi-e ciudă că nu am fost eu cel cu talentul să scriu acea “Declarație de avere sentimentală”, a lui Radu Cosașu,  iubitul și unicul  nostru Belphegor! Și, asta nu  numai pentru fraza: “Am învestit la Hunedoara pentru Mișa Klein și un Gabor care înnebunise Australia”… Ci, pentru toți cei pe care i-a ținut în portofoliul său de avere sentimentală.  Mulți pentru care  ne-am bucurat,  ori am plâns, mulți pe care i-am iubit și noi, ortace…( Febr. 2019)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști