Cronica sentimentală. Amintiri… DESPRE UN FEL DE FOTBAL, CU DRAG- UNUI ORTAC !

Un vechi, bun și drag  ortac – zic așa până vor pricepe și pripobenițele televizoriste ochi-alunecoși-inimi-zglobii-minte-ioc! că ortac nu e sinonim cu miner-. mă hârâie la cap că oare ce m-o apucat  cu întoarcerea asta în… amintiri. Acum, nu  neapărat ca să-i răspund prompt, dar simt chiar epidermic mâncărimi când aud, citesc, văd jurnaliști, reporteri, șefi de cluburi, manageri – cum li se zice, dar ei nici magazineri nu ar fi fost angajați la Jiul, de pildă, pe vremea lui Otto Abraham și a lui  Ianny -Bacsi Karpinecz -, antrenori, jucători, fotabliști mai rar, că nu prea mai există specia, cum se-mpiedică în cuvinte și mai ales în motivări, în căutări de explicații, dar neavând cuvinte la ei  nu găsec explicații logice, obiective și credibile despre ceea ce se întâmplă pe  terenul de fotbal. Poftim! Ins cu pretenții de  “mare- om- de- fotbal”, chiar pușcăriaș fiind, dar  admitem că s-a potolit cu furtul, nu reușește nici după  peste  25 de ani de meserie să depășească   micimea unui chibiț de peluză, fără bilet, care vede meciul prin ochiurile plasei de sârmă… Meme Stoica, mai isteț când era ucenicul lui Marius Stan la Galați, vine după penibilul  0-0 al FCSB la ultima clasată, Concordia Chiajna, și câcrâie 5 minute despre un penalty pe care nu l-a primit echipa sa. Cum naiba și cine dracu’ vă mai ține în fotbal pe bani grei,  ca să nu  fi priceput nimic dintr-o viață întreagă pe lânga fotbal; să fiți în stare de doar atâta- să aruncați vina pe un arbitru?! După un meci în care echipa voastră- care are în cârcă un milionar tâmp, o camarilă de slugi, o televiziune de servicviu , bani cu sacul, antrenori pe bandă rulantă, dar joacă de doi bani jumate,  mai aveți nesimțirea și veniți să  reclamați  arbitrajul,  în locul neputinței  unei armate de îmbuibați !  Nerușinaților! Și după voi vine  proasta aia de la ProTV,  și țipă ca o apucată  că FCSB a fost furată la  Chiajna! Iar în fața huliganului manager, mai prost și umil stă un jurnalist, mă rog, un ținător de microfon, care nu-i zice câteva de la obraz.

Și, toate astea,  dragă ortace, pentru că, de când știi și tu, nu se mai scrie cronică de fotbal, nu se mai comentează tehnic și tactic jocurile transmise la televizor, pentru că nu  mai există nici cei care știau să facă asta. Cronica de fotbal din ziar a dispărut, încet-încet, pe nebăgate de seamă. Și-mi amintesc că, pe când scriam la Sportul Românesc, ba o vreme și la ProSport, mi se cereau mai cu seamă  nimicuri, în loc de observații tactice sau relatări despre valențe tehnico-tactice, calități și finețuri tehnice individuale; era mai la preț ce a zis ăla, ce a răspuns ălălalt, cum era îmbrăcat cutare, cât  câștigă cutare de  la Inter Sibiu,  cine era gagica de lângă noul prefect, la tribuna oficială… Învățați  cu așa ceva, noile promoții de  reporteri, ba chiar jurnaliști nu  pot  face, nu știu  decât ceea ce a făcut și bietul ăla care  ne obliga să înghițim  bălăriile lui  M. Stoica- parte componentă a mecanismului de  dizolvare în rușine a unui mare club sportiv!  Nu mai sunt nici cronicarii pe care-i  cunoscuseși la Petroșani și la Hunedoara, nu mai sunt nici scriitorii  care aveau rubrici de fotbal în ziare și reviste literare! Aceștia, cu atât mai puțini! Că nu mai sunt nici măcar scriitorii-scriitori… De aceea mi-e atât de dragă, o simt atât de aproape sufletului meu, și mi-e ciudă că nu am fost eu cel cu talentul să scriu acea “Declarație de avere sentimentală”, a lui Radu Cosașu,  iubitul și unicul  nostru Belphegor! Și, asta nu  numai pentru fraza: “Am învestit la Hunedoara pentru Mișa Klein și un Gabor care înnebunise Australia”… Ci, pentru toți cei pe care i-a ținut în portofoliul său de avere sentimentală.  Mulți pentru care  ne-am bucurat,  ori am plâns, mulți pe care i-am iubit și noi, ortace…( Febr. 2019)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini