CND, liceenii nebunatici şi poliţiştii vigilenţi

sanduPentru cei care nu ştiu, CND sunt iniţialele Colegiului Naţional Decebal din Deva. Am fost şi eu elev al acestui liceu, pe când mai avea până să devină colegiu. Făceam şi noi nebuniile noastre, fiecare în funcţie de personalitate, curaj, posibilităţi. Perioada era alta, aşa că ascultam Pink Floyd (tocmai apăruse „The Wall”) cu casetofonul ascuns în bancă, în timpul orelor de mate, de exemplu. Dar nu despre amintiri vreau să vorbesc, ci despre un anumit spirit.

Am văzut trecând prin faţa mea, prin oraş, maşini încărcate de adolescenţi aiuriţi, ţipând şi gesticulând fericiţi, ieşiţi prin trape sau pe geamurile laterale, emblemate ad-hoc cu numele „Decebal” sau cu iniţialele claselor. Primul impuls – probabil cel sănătos – a fost să râd – ceea ce am şi făcut, gândindu-mă că bine ar fi să nu cadă nimeni, să nu se producă nici un incident, spre a nu avea presa motiv să scrie despre iresponsabilitatea adolescentină. Dar nu despre parabola drobului de sare şi despre „ce-ar fi fost dacă…” vreau să scriu.

Am văzut apoi maşina poliţiei cu sirena pornită şi girofarurile rotindu-se, gonind să prindă din urmă autoturismele cu liceeni. Ulterior, am citit ştirile online despre decebaliştii anilor terminali, care an de an, de o vreme încoace, îşi manifestă astfel bucuria. Articolele aveau tente diverse, accentuând fie pe faptul că au fost (unii dintre şoferii maşinilor cu tineri ieşiţi pe geamuri…) amendaţi, ba pe faptul că trecătorii sau ceilalţi şoferi (nominalizaţi prin sintagma „participanţi la trafic” – am oroare de clişeele astea verbale!) au fost deranjaţi de liceeni „cu fitze”.

Am profitat pentru a face o introspecţie – oare ce i-aş spune unui asemenea tânăr, dacă aş fi obligat să-i spun ceva? Notă: introduceţi un (minim) subiectivism de fost decebalist. Minim.

Să-i spun că ar fi putut să cadă? Aş fi fost demagog. Am făcut şi eu destule prostii deliberate la volan, din care aş fi putut să… Ştiu că nu e cea mai pedagogică şi preventivă abordare, dar nici ei nu fac asta în fiecare zi.

Să-i fi spus că deranjează „participanţii la trafic”? Hm… La fel, mi s-a întâmplat şi mie s-o fac, poate nu în acest fel, dar e mai puţin important. Zi de zi, şoferii cumsecade sunt agresaţi de cei care gonesc iresponsabil, parchează aiurea sau sfidează orice normă, având nu motivul absolvirii, ci doar al nesimţirii.

Că nu se cade? Ei, ăsta ar fi fost cel mai tâmpit reproş pe care l-aş fi putut face. În liceu am fost un elev relativ cuminte, dar în facultate am făcut destul de multe lucruri care „nu se cad”, cu entuziasmul şi lipsa de răutate/responsabilitate caracteristice adolescenţei, cu bucuria de a atrage atenţia, cu superbia celor 20 de ani, cu inconştienţa celui ce se crede nemuritor şi cu candoarea celui care crede că nebuniile astea, la vremea lor, sunt inocente şi poate chiar dezirabile. Dacă nu faci nebunii la vremea lor, viaţa se răzbună freudian – dar asta este o altă poveste.

Prin urmare, nu i-aş fi spus prezumtivului tânăr nimic din toate astea, ci i-aş fi surâs complice, cu orgoliul de a nu fi un coclit, ipocrit şi acrit, incapabil să-şi amintească ce înseamnă nebuniile vârstei. Am fost, în toată această poveste, de partea lor.

I-a amendat poliţia, pe unii dintre ei? Chestie de noroc. Fiecare cu treaba lui – liceenii cu nebuniile, poliţiştii cu amenzile. Să nu încurcăm borcanele.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
2 Răspunsuri la “CND, liceenii nebunatici şi poliţiştii vigilenţi

  1. nefertika

    Bine spus. În fapt, copii frumoși și inteligenți se bucură, în felul lor, de momentul intrării în „lumea celor mari”, plecând de la o școală de elită pentru a pune de un viitor. Ar trebui să îi felicităm și să le dorim o lume mai bună decât îi așteaptă acum. Să fim mândri că există!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici