Cinci lideri europeni de top, incognito la Deva!

74

             sanduConservatorul luxemburghez Jean-Claude Juncker, social-democratul german Martin Schulz, liberalul belgian Guy Verhofstadt, ecologista germană Ska Keller şi reprezentantul stângii radicale, grecul Alexis Tsipras au fost prezenți joi seara la Deva, din câte se pare incognito. Toți cinci au șanse, teoretic, să devină președinți ai Comisiei Europene, în locul lui Jose Manuel Durao Barroso. Pentru prima dată, președintele Comisiei va fi aprobat de Parlamentul European, după desemnarea sa de către șefii de stat și de guvern. Un nou șef, alt stil, e vorba de altă conjunctură geopolitică și de foarte mulți bani…

            Dar asta binențeles că nu ne prea interesează pe noi. Tocmai de asta am spus că cei cinci au fost la Deva incognito, pentru că nimeni nu i-a prea văzut. Ce-i drept, au fost pe ecranele televizoarelor, în cadrul ultimei dezbateri televizate înainte de alegerile europarlamentare din 25 mai, dar foarte probabil că românii se lăsau manipulați de zor de aceleași și aceleași teme naționale, tocate inutil și plicitisitor cu mereu aceiași invitați.

            Ceea ce mi-a plăcut la dezbaterea de la Bruxelles a fost profunzimea temelor și eleganța politicienilor. Pot număra pe degetele de la o mână politicienii români de top capabili de o asemenea prestație. Or mai fi și alții, poate nu vor sau nu sunt lăsați să apară. Cu foarte mici excepții, la orice întrebare, toți cei cinci s-au încadrat într-un minut. Perfect adevărat, au dat și răspunsuri tipice de oameni politici, de tip trebuie să facem, vom face, vom lua măsuri. Dar au abordat teme extrem de serioase, de la șomajul în rândul tinerilor (foarte ridicat în UE), la emigrație, bugete, politici externe și militare, sancțiuni pentru Rusia sau politici de coeziune comunitară.

            Totul cu seriozitate și eleganță, adică exact ceea ce lipsește în România. Probabil că sunt mulți cei care se râd la bășcălia practicată pe scară largă pe scena politica a țării, în care contează aproape exclusiv modul în care unul își bate joc de celălalt. A vorbi, în spațiul nostru public, dominat de presă evident manipulatoare, de programe, proiecte, viziuni este curată sinucidere politică. Cercul vicios a fost închis perfect, electoratul a fost adus în stadiul în care orice aspect serios devine neinteresant. Mă uitam la cei cinci protagoniști bruxellezi si incercam sa le găsesc fiecăruia câte un corespondent pe scena politică românească. Regret s-o spun, nu a fost cazul. Nu-i vedeam pupându-se prin bâlciuri cu interlopi, nici sărind cu parașuta pentru uzul fanilor, nici trași cu bărcuțe de carabinieri prin ape până sub genunchi, nici jignindu-se grobian sau certându-se cu jurnaliștii, nici uzând de glumițe răsuflate, nici jucând tontoroiul pe scene cu te miri ce artiști obscuri.

            Mă rog, sunt eu mai idealist. Dar e cert că și ei au clasă. Puteau veni la Deva și live, nu incognito, că tot nu ne interesau. Că noi știm oricum mai bine, suntem mai frumoși și mai deștepți. Cei mai…

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Cinci lideri europeni de top, incognito la Deva!

  1. Devean

    Un articol bun, obiectiv. Doar in felul acesta jurnalistii isi cresc valoarea, castiga imagine si respectul cititorilor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.