Cerşetori pe sortimente

          sanduBunica îşi ţinea nepoţica de mână şi îi explica ceva despre femeia cu doi copii care tocmai trecuse de ea. Am ciulit urechea şi am privit spre cea care făcea obiectul explicaţiilor, pentru a obţine confirmarea vizuală. „Uite”, spunea bunica, „l-a încălţat cu tenişii invers, ca să meargă rău, cu picioarele sucite, să creadă lumea că e infirm…”. Nu ştiu cât înţelegea fetiţa de vreo 6 ani, dar bunica avea dreptate – băieţelul (tot de vreo 6 ani) ţinut de mână de femeia a cărei ocupaţie era evident cerşitul purta tenişii invers şi păşea cu greutate, cu picioruşele răsucite nefiresc spre interior, deşi vârfurile tenişilor erau spre înafară. Capul celuilalt copil, purtat în braţe, atârna bălăngănind peste braţul mamei, aparent nebăgat în seamă. Femeia îşi însoţea paşii cu fragmente bolborosite de implorare a milei publice, în timp ce-l trăgea după ea, fără să-l privească, pe ţâncul care abia păşea.

            Cu gesturi rapide şi profesionale, scâncind neînţeles, bărbatul împărţi rapid nişte cartonaşe, pregătindu-se să ne dea şi ceva chinezării ieftine. Am apucat să le refuzăm în timp util – erau acele bileţele care explicau oricui avea răbdare să le citească faptul că era vorba despre un surdo-mut care cerea să fie ajutat prin cumpărarea repsectivelor nimicuri. Nu avea prea mare succes – metoda era probabil prea de mult timp brevetată, iar prestaţia artistică a individului, neconvingătoare.

            Lombroso este în general un tip contestat – adică există criminali şi ucigaşi stilaţi, cu ştaif, nu-i deloc musai să arate ca nişte boxeri cu mutrele stâlcite de pumni şi figuri care indică un IQ cu mult sub medie. Lombroso era de părere că poţi recunoaşte criminalul după fizionomie – cum spuneam, teorie între timp infirmată. Dar tânărul avea o mutră lombrosiană – adică te făcea să te gândeşti dacă nu la un criminal, cel puţin la un şnapan. Ţinea în mână acea mapă cu arc, pe care era fotografia unui copil mic, cu un text scurt, prin care se explica ce handicap are copilul. Pentru a fi ajutat, o fundaţie evident caritabilă şi momentan reprezentată voluntar de şnapan strângea bani. Care cât dorea să dea. Avea şi ceva chitanţe, aşa că aparenţele de legalitate erau asigurate. Nu prea reuşea să convingă. Nu i-am acordat nici o atenţie. Pe când lucram ca reporter, am anchetat acest tip de mică escrocherie. Se ia o poză şi un certificat de handicap, absolut reale, se inventează o asociaţie de binefacere şi se pune de o chetă publică, pe fond lacrimogen. Fundaţia respectivă are de obicei chitanţe nefiscalizate sau false. Nimeni nu poate garanta ce se face cu banii, unde ajung şi la cine. Or mai fi creduli care cotizează, din moment ce există indivizi care petrec ore în şir prin locuri aglomerate. În fond, nu-i prost cine cere…

            Are sau nu are mâna…? Cum în România se porneşte de regulă de la premisa de vinovăţie, prefer să nu deschid geamul maşinii spre a depune un leu în – aparent – singura mână a tânărului de la intersecţia Sântuhalm. Mă salvează de privirile lui insistente culoarea verde a semaforului.

            Costică e un specimen aparte. Cât era junior, râdeam, depunând într-o cutiuţă de tablă „taxa Costică”. Acum a crescut, e matur şi cerşeşte aproximativ în acelaşi stil. Nu mai trezeşte compasiune, ci cel mult agasează, de unde se vede că în orice profesie contează adaptarea şi imaginaţia. Îi fac semn să treacă mai departe, insistă şi mă enervez. Îi dădusem nişte bani în urmă cu doar două zile.

            Şi mai sunt… Probabil că am devenit eu mai insensibil.

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Cerşetori pe sortimente

  1. Alex

    Stefan, stii bine ca sunt de cand lumea, si vor fi… si Parisul ii are, mai multi si mai inventivi. Nu de politie depinde, ci de atitudinea noastra.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament