Cerşetori pe sortimente

          sanduBunica îşi ţinea nepoţica de mână şi îi explica ceva despre femeia cu doi copii care tocmai trecuse de ea. Am ciulit urechea şi am privit spre cea care făcea obiectul explicaţiilor, pentru a obţine confirmarea vizuală. „Uite”, spunea bunica, „l-a încălţat cu tenişii invers, ca să meargă rău, cu picioarele sucite, să creadă lumea că e infirm…”. Nu ştiu cât înţelegea fetiţa de vreo 6 ani, dar bunica avea dreptate – băieţelul (tot de vreo 6 ani) ţinut de mână de femeia a cărei ocupaţie era evident cerşitul purta tenişii invers şi păşea cu greutate, cu picioruşele răsucite nefiresc spre interior, deşi vârfurile tenişilor erau spre înafară. Capul celuilalt copil, purtat în braţe, atârna bălăngănind peste braţul mamei, aparent nebăgat în seamă. Femeia îşi însoţea paşii cu fragmente bolborosite de implorare a milei publice, în timp ce-l trăgea după ea, fără să-l privească, pe ţâncul care abia păşea.

            Cu gesturi rapide şi profesionale, scâncind neînţeles, bărbatul împărţi rapid nişte cartonaşe, pregătindu-se să ne dea şi ceva chinezării ieftine. Am apucat să le refuzăm în timp util – erau acele bileţele care explicau oricui avea răbdare să le citească faptul că era vorba despre un surdo-mut care cerea să fie ajutat prin cumpărarea repsectivelor nimicuri. Nu avea prea mare succes – metoda era probabil prea de mult timp brevetată, iar prestaţia artistică a individului, neconvingătoare.

            Lombroso este în general un tip contestat – adică există criminali şi ucigaşi stilaţi, cu ştaif, nu-i deloc musai să arate ca nişte boxeri cu mutrele stâlcite de pumni şi figuri care indică un IQ cu mult sub medie. Lombroso era de părere că poţi recunoaşte criminalul după fizionomie – cum spuneam, teorie între timp infirmată. Dar tânărul avea o mutră lombrosiană – adică te făcea să te gândeşti dacă nu la un criminal, cel puţin la un şnapan. Ţinea în mână acea mapă cu arc, pe care era fotografia unui copil mic, cu un text scurt, prin care se explica ce handicap are copilul. Pentru a fi ajutat, o fundaţie evident caritabilă şi momentan reprezentată voluntar de şnapan strângea bani. Care cât dorea să dea. Avea şi ceva chitanţe, aşa că aparenţele de legalitate erau asigurate. Nu prea reuşea să convingă. Nu i-am acordat nici o atenţie. Pe când lucram ca reporter, am anchetat acest tip de mică escrocherie. Se ia o poză şi un certificat de handicap, absolut reale, se inventează o asociaţie de binefacere şi se pune de o chetă publică, pe fond lacrimogen. Fundaţia respectivă are de obicei chitanţe nefiscalizate sau false. Nimeni nu poate garanta ce se face cu banii, unde ajung şi la cine. Or mai fi creduli care cotizează, din moment ce există indivizi care petrec ore în şir prin locuri aglomerate. În fond, nu-i prost cine cere…

            Are sau nu are mâna…? Cum în România se porneşte de regulă de la premisa de vinovăţie, prefer să nu deschid geamul maşinii spre a depune un leu în – aparent – singura mână a tânărului de la intersecţia Sântuhalm. Mă salvează de privirile lui insistente culoarea verde a semaforului.

            Costică e un specimen aparte. Cât era junior, râdeam, depunând într-o cutiuţă de tablă „taxa Costică”. Acum a crescut, e matur şi cerşeşte aproximativ în acelaşi stil. Nu mai trezeşte compasiune, ci cel mult agasează, de unde se vede că în orice profesie contează adaptarea şi imaginaţia. Îi fac semn să treacă mai departe, insistă şi mă enervez. Îi dădusem nişte bani în urmă cu doar două zile.

            Şi mai sunt… Probabil că am devenit eu mai insensibil.

 

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Cerşetori pe sortimente

  1. Alex

    Stefan, stii bine ca sunt de cand lumea, si vor fi… si Parisul ii are, mai multi si mai inventivi. Nu de politie depinde, ci de atitudinea noastra.

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj