CEREMONIAL: Ziua Eroilor cu bune şi rele la Deva

MAIN extra eroi (2)

Ziua eroilor a fost marcată prin două evenimente la Deva: tradiţionala depunere de coroane la obeliscul din Cimitirul Eroilor şi înmânarea diplomelor de cetăţean de onoare veteranilor de război care locuiesc în Deva şi împrejurimi

Comemorarea eroilor de la Cimitirul Eroilor din Deva a început cu o slujbă de pomenire oficiată de PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, după care au urmat discursurile oficiale. Au vorbit: George Homoştean (din partea veteranilor de război), Dănilă Moldovan (colonel în rezervă), primarul Petru Mărginean, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ şi prefectul Sorin Vasilescu. A urmat depunerea de coroane şi parada militară.

Spre deosebire de anii trecuţi, ieri organizaţiile PDL şi PRM nu au mai „investit” timp pentru depunerea coroanelor de flori.

Inscripţia scrisă incorect pe obeliscul din cimitir este neschimbată, deşi primarul Petru Mărginean – proaspăt ales anul trecut – promitea că anul acesta va fi ca la carte.

Colonelul Dănilă Moldovan a atras atenţia că în cimitirul „megieş” îşi dorm somnul de veci soldaţii sovietici şi nimeni nu pune o lumânare, nu lasă o floare acolo deşi sunt eroi care şi-au vărsat sângele în luptă pe pământ românesc. (Şi noi avem morminte în Ungaria, Cehia şi Slovacia.)

Se răresc pe zi ce trece

La Cercul Militar de la Casina Naţională (în clădirea fostului Restaurant Bachus) din Deva au venit 48 de veterani de război pentru a primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Hunedoara. „Dintre toţi cei care merită un titlu de cetăţean de onoare, dumneavoastră sunteţi cei dintâi. E un act de reparaţie morală şi ştim că suma de bani pe care o primiţi este mică. (…) Când priviţi aceste diplome să vă gândiţi şi la camarazii dumneavoastră care au căzut pe front şi la cei de care Dumnezeu a avut mai mare nevoie decât noi şi i-a luat la El”, a spus Mircea Ioan Moloţ înainte de a înmâna distincţiile.

În ultimele câteva zile, din cei 404 veterani de război cetăţeni de onoare, trei s-au stins din viaţă, fără să mai apuce ceremonia oficială de înmânare a diplomelor. Anual cam 200 de veterani trec spre veşnicie la nivel naţional. Cei mai tineri veterani sunt în vârstă de 90 de ani, cel mai vârstnic veteran din judeţ are 106 ani.

[box border=”full”]Armata profesionistă „cade” la datorie

Veteranii de război (afară de doi-trei dintre cei mai vârstnici care s-au odihnit câte o lecuţă) au stat cu tărie în picioare pe toată durata ceremoniilor (o oră şi 17 minute). Câţiva soldaţi din actuala armată română profesionistă s-au dovedit a fi ceva mai vulnerabili. Trei militari au „capotat”, au avut probleme medicale, pe parcursul manifestărilor şi au fost scoşi din dispozitiv pentru ca echipele de paramedici SMURD să le acorde primul ajutor. [/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit         Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică