Autostrada Lugoj – Deva: Dealul Liliecilor a fost finalizat după cinci ani de muncă și blocaje (VIDEO)

Lucrările la faimosul „deal al liliecilor”, cel mai complex șantier de pe Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva, au ajuns la final, iar constructorii susțin că recepția celor 22 de kilometri de autostradă va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

„Sunt aproape 300 de oameni pe șantier, nu a plecat încă niciunul, dar lucrările au ajuns la final. Marcajele au fost făcute, dar mai trebuie puse toate sistemele de siguranță, de finalizat parapeții și scurgerile de ape. Recepția se face în 12 august, dacă beneficiarii sunt mulțumiți de activitatea noastră”, a declarat, joi, Ștefan Șerbu, directorul de șantier. Inginerul susţine că lucrările la Lotul IV al Autostrăzii Lugoj – Deva, începute în primăvara anului 2014, puteau fi terminate în 2016, dacă nu exista problema „Dealului Liliecilor”, unde o grotă în care se adăposteau câţiva lilieci din specii comune, pentru care s-a decis relocarea, a dus la blocarea proiectului.

Finalizarea investiției a fost întâziată cu peste trei ani, iar unul dintre principalele motive a fost existența „peșterii cu lilieci”. „Numai lucrările care au fost întârziate pentru avizul de mediu şi existenţa acestor lilieci au întârziat cu trei ani finalizarea proiectului”, susținea directorul Ştefan Şerbu.Povestea acesteia a făcut din „Dealul Liliecilor” unul dintre cele mai dificile lucrări de infrastructură din România ultimelor decenii. A făcut ca lucrările la cei 22 de kilometri de autostradă din vestul țării, dintre care doi pe „Dealul Liliecilor” să se întindă pe cinci ani, atât cât au durat cele la Transfăgărășan, șoseaua de 150 de kilometri prin munți, construită în perioada 1970 – 1974.

În toamna anului 2013, când Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) și Asocierea Tehnostrade – Spedition UMB, constructorii Lotului 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva au semnat contractul de 420 de milioane de lei pentru proiectarea și execuția celor 22 de kilometri de autostradă, problema „Dealului Liliecilor”, care urma să întârzie lucrările cu trei ani, nu era cunoscută. La acea vreme, pentru tronsonul dintre Deva și Ilia al autostrăzii, exista un raport revizuit de mediu în care experții precizau în zonă există specia de liliac comun, dar habitatul acestora nu va fi afectat.
„Specia a fost identificată în perimetrul amplasamentului studiat, însă nu anticipăm un impact semnificativ asupra populației speciei, în condițiile respectării măsurilor de protecție propuse și a realizării unei monitorizări complete, pe durata a minim 5 ani după realizarea construcției”, se arăta în raportul de evaluare a impactului de mediu. În același raport din 2013, se menționa existența „Peșterii tunel”, despre care se preciza că nu se găsește în zona de influență a autostrăzii și nu va fi afectată de traficul de pe autostradă. Proiectanții primeau recomandări să protejeze integritatea grotei care urma să fie lăsată intactă și neafectată de lucrări, deasupra căii de rulaj.
În 2014, sesizările primite de Agenția de Protecție a Mediului Hunedoara cu privire la existența liliecilor în Peștera Tunel au dus la blocarea lucrărilor. A fost nevoie de obținerea unro noi avize de mediu și de construcție, iar între timp, proiectanții au decis ca după relocarea celor câteva zburătoare care se adăposteau uneori în grotă, întreg dealul să fie excavat. Mai puțin de 10 lilieci au fost luați din grotă în septembrie 2017, iar la scurt timp a început nivelarea versantului. Drumarii au lucrat intens în ultimii aproape doi ani, iar până în aceste zile, sute de mii de metri cubi de rocă au fost eliminați din versant pentru a face loc uneia dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România ultimelor trei decenii. Deschiderea Loturilor 3 și 4 ale Autostrăzii Lugoj – Deva, în lungime totală de 43 de kilometri, este așteptată la mijlocul lunii august.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard