Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în județ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Hunedoara celebrează, în data de 28 iulie 2019, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH)  este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală.

Reprezentanții DSP Hunedoara susțin că evenimentul marcat anual pe 28 iulie este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Scurt istoric

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective. Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030. Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate. Există cinci tipuri de hepatită și, conform statisticilor prezentate de către specialiștii de la DSP Hunedoara, incidența cazurilor de îmbolnîvire în județ cu acest virus este în continuă scădere în ultimii ani. Mai exact, în cazul hepatitelor acute, dacă în 2014 erau înregistrate 218 cazuri, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat doar 75. De asemenea, statistica este îmbucurătoare și la hepatitele cronice. Astfel, dacă în 2014, la nivelul județului Hunedoara, erau înregistrate 1.125 de cazuri, la finele anului trecut numărul acestor afecțiuni scăzuse la 702.

 

Acțiuni informative

În județul nostru, în perioada următoare, vor avea loc mai multe acțiuni informative privind hepatita. Astfel, în data de 29 iulie, ora 10.00 ,  în fata DSP din Deva,  va avea loc o actiune  de distribuire materiale  cu caracter informativ – educative, iar pe 6 august, în sala de ședințe a instituției, de la ora 12.00, se va desfășura un simpozion cu temă centrală hepatita. campania din acest an privind ZMH se derulează sub sloganul “Să eliminăm hepatita!”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat         Accident la intrare în Hațeg. Manevra inconștientă a unui tânăr         INTERVIU. Cristian Coroiescu, candidat ALDE la Primăria Călan: În acest moment legat de Călan ne lovim de expresia “nu avem”         Cioban rănit de un urs, în Retezatul Mic         Motociclist fără permis mort într-un accident. Avea doar 21 de ani         Tânăr prins băut la volan pe un bulevard din Deva         Angajat al CJ Hunedoara, diagnosticat cu Covid 19. Ce măsuri au fost luate în instituție         Povestea celei mai bogate mine de fier, exploatarea de la Ghelari         Un nou restaurat se deschide la Orăștie – „Curtea leilor”         Se lucrează pe Autostrada A1, în zona Orăștie