Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în județ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Hunedoara celebrează, în data de 28 iulie 2019, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH)  este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală.

Reprezentanții DSP Hunedoara susțin că evenimentul marcat anual pe 28 iulie este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Scurt istoric

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective. Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030. Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate. Există cinci tipuri de hepatită și, conform statisticilor prezentate de către specialiștii de la DSP Hunedoara, incidența cazurilor de îmbolnîvire în județ cu acest virus este în continuă scădere în ultimii ani. Mai exact, în cazul hepatitelor acute, dacă în 2014 erau înregistrate 218 cazuri, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat doar 75. De asemenea, statistica este îmbucurătoare și la hepatitele cronice. Astfel, dacă în 2014, la nivelul județului Hunedoara, erau înregistrate 1.125 de cazuri, la finele anului trecut numărul acestor afecțiuni scăzuse la 702.

 

Acțiuni informative

În județul nostru, în perioada următoare, vor avea loc mai multe acțiuni informative privind hepatita. Astfel, în data de 29 iulie, ora 10.00 ,  în fata DSP din Deva,  va avea loc o actiune  de distribuire materiale  cu caracter informativ – educative, iar pe 6 august, în sala de ședințe a instituției, de la ora 12.00, se va desfășura un simpozion cu temă centrală hepatita. campania din acest an privind ZMH se derulează sub sloganul “Să eliminăm hepatita!”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019