Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în județ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Hunedoara celebrează, în data de 28 iulie 2019, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH)  este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală.

Reprezentanții DSP Hunedoara susțin că evenimentul marcat anual pe 28 iulie este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Scurt istoric

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective. Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030. Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate. Există cinci tipuri de hepatită și, conform statisticilor prezentate de către specialiștii de la DSP Hunedoara, incidența cazurilor de îmbolnîvire în județ cu acest virus este în continuă scădere în ultimii ani. Mai exact, în cazul hepatitelor acute, dacă în 2014 erau înregistrate 218 cazuri, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat doar 75. De asemenea, statistica este îmbucurătoare și la hepatitele cronice. Astfel, dacă în 2014, la nivelul județului Hunedoara, erau înregistrate 1.125 de cazuri, la finele anului trecut numărul acestor afecțiuni scăzuse la 702.

 

Acțiuni informative

În județul nostru, în perioada următoare, vor avea loc mai multe acțiuni informative privind hepatita. Astfel, în data de 29 iulie, ora 10.00 ,  în fata DSP din Deva,  va avea loc o actiune  de distribuire materiale  cu caracter informativ – educative, iar pe 6 august, în sala de ședințe a instituției, de la ora 12.00, se va desfășura un simpozion cu temă centrală hepatita. campania din acest an privind ZMH se derulează sub sloganul “Să eliminăm hepatita!”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu