Ziua minelor deschise, la Petrila

De 1 Mai, mina Petrila, închisă din 2015, şi-a deschis porţile pentru oaspeţi din ţară şi chiar din afara ei. Oamenii au fost invitaţi de membrii Asociaţiei Planeta Petrila să participe la un tur ghidat prin clădirile pline de istorie ale fostei exploatări miniere. Primul popas a fost Muzeul Salvatorului Minier, inaugurat în 15 noiembrie 2018, la zece ani de la cel mai cumplit accident petrecut în Valea Jiului în ultimele decenii. În 15 noiembrie 2008, două explozii produse în mina Petrila, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, au dus la moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15. Peste 300 de mineri au murit în urma accidentelor petrecute de-a lungul timpului în mina Petrila.

Oaspeţii minei au putut afla informaţii despre istoria şi întinderea exploatării şi despre cum erau instruiţi ortacii la locul de muncă, în Şcoala de calificare şi în Mina şcoală. Un alt punct de atracţie al minei din Valea Jiului a fost Puţul Central, vechi de peste şapte decenii. Deşi a fost salvată de la demolare, clădirea puţului a rămas fără acoperiş, prăbuşit în mare parte după ninsorile din iarna trecută. Şi alte locuri cu istorie din vechea mină Petrila se află într-o situaţie asemănătoare.

Fostele săli de întâlnire ale conducerii exploatării şi ale salariaţilor au pereţii deterioraţi şi plini de igrasie, deşi au rămas împodobiţi cu fresce uriaşe care ilustrau artistic munca ortacilor. Alte spaţii au fost inundate parţial sau au rămas fără geamuri, iar singurele măsuri de conservare luate au fost punerea lor sub lacăt. Vagonetele abandonate în trecut în curtea minei au dispărut la fier vechi, însă movilele de cărbune de pe marginea căilor ferate industriale, acum dezafectate, mai amintesc încă de vremurile în care „aurul negru” atrăgea mii de oameni în oraşul de pe malul Jiului de Est.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Ziua minelor deschise, la Petrila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu