Zimbrii au revenit în sălbăticie, în Munții Poiana Ruscă

Povestea zimbrilor eliberați în pădurile din Munții Poiana Ruscă, pe o suprafață de circa 5.000 de hectare, puțin afectată de intervenția omului, a început în primăvara acestui an. În luna mai, World Wide Fund for Nature (WWF), o organizație internațională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, a adus într-un țarc de aclimatizare din pădurile comunei Densuș, prima turmă de zimbri: doi au provenit din Rezervaţia Valea Zimbrilor din judetul Braşov, iar alte 12 exemplare au fost transportate în România din trei rezervaţii germane: Bad Berleburg, Donaumoos şi Wisentgehege Springe.

„Timp de mai multe luni, cât a durat aclimatizarea lor, zimbrii au trăit într-o zonă de sălbăticire, formată dintr-un țarc de aclimatizare de circa 14 hectare îngrădit cu un gard de lemn și cu unul electric și dintr-o altă zonă de peste 100 de hectare, înconjurată cu gard electric. Au fost ținuți acolo pentru a se adapta la habitat, la hrana din natură. După această perioadă de tranzit, în toamna acestui an fost eliberați definitiv în sălbăticie, pe cele câteva mii de hectare de pădure și fânețe. Acum explorează zona și încă nu și-au stabilit un teritoriu exact, dar știm în ce locuri se află. Au stat mai mult până acum în pădure și în zona unor livezi abandonate, unde au s-au hrănit cu fructe, iar iarna urcă la altitudini mai înalte. Vom ști însă mai multe despre ei în primăvară”, a declarat Marina Drugă, manager de proiect în cadrul WWF România.

Ținutul stăpânit acum de turmele de zimbri este împărțit cu alte animale sălbatice cum sunt lupii sau urșii. Zimbrii nu au de ce să se teamă, pentru că masivitatea lor și faptul că rămân în turmă îi feresc de atacurile prădătorilor. Încă în perioada de aclimatizare, o femelă a născut un vițel. O alta a murit însă după ce a căzut într-o râpă. O nouă turmă de zimbri va fi adusă în primăvara lui 2019, în pădurile din Țara Hațegului, de la centrele de reproducere din Europa. Zona din Munții Poiana Ruscă este a doua în care s-a format un nucleu de resălbăticire a zimbrilor, după ce din 2014, circa 30 de zimbri au fost eliberați în natură în Munții Țarcu, pe raza comunei Armeniş, din judeţul Caraş-Severin. Acum, populația de zimbri eliberați în sălbăticie în Munții Țarcu a ajuns la peste 40 de animale, care explorează o suprafață de peste 10.000 de hectare. Cele două zone repopulate cu zimbri se află la circa 60 de kilometri una de cealaltă și sunt unite printr-un cordon verde de pădure, care favorizează migrația speciilor sălbatice între Carpaţii de Vest şi Carpaţii de Sud-Vest.
Până în urmă cu două secole, Munții Carpați au fost un loc propice pentru turmele de zimbri, dovada fiind și numeroasele locuri care includ în numele lor termenul de zimbri, ca Măgura Zimbrilor și Valea Zimbrilor. Zimbrul european este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munţilor Carpaţi, va ajuta la menţinerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permiţând proceselor naturale şi resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură, informează WWF România.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic