Zimbrii au revenit în sălbăticie, în Munții Poiana Ruscă

Povestea zimbrilor eliberați în pădurile din Munții Poiana Ruscă, pe o suprafață de circa 5.000 de hectare, puțin afectată de intervenția omului, a început în primăvara acestui an. În luna mai, World Wide Fund for Nature (WWF), o organizație internațională care derulează proiecte pentru conservarea naturii, a adus într-un țarc de aclimatizare din pădurile comunei Densuș, prima turmă de zimbri: doi au provenit din Rezervaţia Valea Zimbrilor din judetul Braşov, iar alte 12 exemplare au fost transportate în România din trei rezervaţii germane: Bad Berleburg, Donaumoos şi Wisentgehege Springe.

„Timp de mai multe luni, cât a durat aclimatizarea lor, zimbrii au trăit într-o zonă de sălbăticire, formată dintr-un țarc de aclimatizare de circa 14 hectare îngrădit cu un gard de lemn și cu unul electric și dintr-o altă zonă de peste 100 de hectare, înconjurată cu gard electric. Au fost ținuți acolo pentru a se adapta la habitat, la hrana din natură. După această perioadă de tranzit, în toamna acestui an fost eliberați definitiv în sălbăticie, pe cele câteva mii de hectare de pădure și fânețe. Acum explorează zona și încă nu și-au stabilit un teritoriu exact, dar știm în ce locuri se află. Au stat mai mult până acum în pădure și în zona unor livezi abandonate, unde au s-au hrănit cu fructe, iar iarna urcă la altitudini mai înalte. Vom ști însă mai multe despre ei în primăvară”, a declarat Marina Drugă, manager de proiect în cadrul WWF România.

Ținutul stăpânit acum de turmele de zimbri este împărțit cu alte animale sălbatice cum sunt lupii sau urșii. Zimbrii nu au de ce să se teamă, pentru că masivitatea lor și faptul că rămân în turmă îi feresc de atacurile prădătorilor. Încă în perioada de aclimatizare, o femelă a născut un vițel. O alta a murit însă după ce a căzut într-o râpă. O nouă turmă de zimbri va fi adusă în primăvara lui 2019, în pădurile din Țara Hațegului, de la centrele de reproducere din Europa. Zona din Munții Poiana Ruscă este a doua în care s-a format un nucleu de resălbăticire a zimbrilor, după ce din 2014, circa 30 de zimbri au fost eliberați în natură în Munții Țarcu, pe raza comunei Armeniş, din judeţul Caraş-Severin. Acum, populația de zimbri eliberați în sălbăticie în Munții Țarcu a ajuns la peste 40 de animale, care explorează o suprafață de peste 10.000 de hectare. Cele două zone repopulate cu zimbri se află la circa 60 de kilometri una de cealaltă și sunt unite printr-un cordon verde de pădure, care favorizează migrația speciilor sălbatice între Carpaţii de Vest şi Carpaţii de Sud-Vest.
Până în urmă cu două secole, Munții Carpați au fost un loc propice pentru turmele de zimbri, dovada fiind și numeroasele locuri care includ în numele lor termenul de zimbri, ca Măgura Zimbrilor și Valea Zimbrilor. Zimbrul european este o specie umbrelă care, odată reintrodusă cu succes, iar habitatul ei conservat în mod eficient de-a lungul Munţilor Carpaţi, va ajuta la menţinerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permiţând proceselor naturale şi resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură, informează WWF România.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică