Zilele Devei la final. Devenii sub umbrele au venit să asculte folclor original

În ciuda vremii neprielnice s-au găsit destui locuitori ai muncipiului de reşedinţă al judeţului Hunedoara, care au dorit să participe la ultima zi a “Serbărilor Devei”.

[wzslider autoplay=”true”]

Surpriză mai mult decât plăcută

Ca de obicei, ultima zi a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea urbei de la poalele Cetăţii a fost dedicată folclorului. În cursul dimineţii, pe scena amenajată în Piaţa Unirii, lângă Primărie, au evoluat tinere talente ale folclorului devean şi din împrejurimi. Apoi, către seară, a început spectacolul de gală, care a fost deschis de o excelentă prestaţiei a membrilor Ansamblului “Românaşul” al Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă” din Deva, după care, pe scenă au urcat artişti consacraţi, precum Lorena Pascu, Felicia Stoian şi Aurel Tămaş. Dar marea surpriză a fost oferită de către componenţii Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, care se află în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. “Sărbătoarea de la Deva nu putea să nu fie punctată în mod simbolic şi semnificativ de spectacolul folcloric, care aduce în faţa oamenilor frânturi de trăire şi simţire românească. Pentru aceasta, în ultima perioadă, ansamblul nostru s-a pregătit intens, iar acum păşim împreună pe scenă, pentru primul spectacol cu public larg. Ne bucurăm că putem împărtăşi iubitorilor de dansuri şi cântece populare secvenţe care esenţializează o spiritualitate specifică neamului nostru. Acum a fost o avanpremieră, lansarea oficială a ansamblului urmând a avea loc în data de 16 mai, într-un spectacol de gală. Chiar dacă toţi membrii ansamblului sunt profesionişti, am avut emoţii, pentru că evoluam în faţa devenilor, concetăţenii noştri”, a declarat Cristian Fodor, managerul Ansamblului  “Drăgan Muntean”.

Repertoriu bogat

Cei prezenţi la ultimul spectacol din cadrul ediţiei din acest al “Serbărilor Devei” au putut urmări suite de orchestră, interpretate de cei 14 instrumentişti ai Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, dar şi o serie de jocuri populare puse în scenă de cele 12 perechi de dansatori de la aceeaşi entitate artistică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. De asemenea, pe lângă invitaţii speciali mai sus menţionaţi, au susţinut recitaluri şi îndrăgiţii interpreţi locali de muzică popular Cristian Fodor şi Ovidiu Olari, aceştia din urmă asigurând şi conducerea administrativă a ansamblului  “Drăgan Muntean”, evoluţiile tuturor fiind foarte apreciate de către publicul prezent la manifestare. “Astăzi am adus, în faţa Măriei Sale – PUBLICUL, o parte din repertoriul nostru. Vă veţi convinge, cu siguranţă, cu ocazia spectacolului nostru de lansare, că avem un repertoriu bogat de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti, dorind, prin acestea, să facem cunoscută zestrea şi identitatea culturală naţională. Uniţi prin dragostea pentru cântec şi joc, membrii ansamblului demonstrează continuitatea neamului românesc şi a tradiţiilor sale. Suntem onoraţi că am fost invitaţi de către organizatori să participăm la această manifestare de suflet a devenilor. Ne îndreptăm toate gândurile bune spre cei care ne-au sprijinit, iar pentru noi ne dorim ca activitatea depusă să ne aducă împliniri profesionale şi aplauzele publicului”, a spus Ovidiu Olari, directorul artistic al  Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. Pe lângă folclor, “Serbările Devei” din acest an, care au durat 5 zile, au oferit publicului, printre altele, gale de umor, expoziţii de creaţii populare, târguri ale colecţionarilor, momente lirice sau spectacole de muzică pop-rock.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni         Salarii regești la Consiliul Județean Hunedoara         Deva – între destinație turistică și turismul de nișă         Traian Berbeceanu: „Pot să am neșansa să nu mi se mai facă dreptate niciodată”