Zilele Devei la final. Devenii sub umbrele au venit să asculte folclor original

În ciuda vremii neprielnice s-au găsit destui locuitori ai muncipiului de reşedinţă al judeţului Hunedoara, care au dorit să participe la ultima zi a “Serbărilor Devei”.

[wzslider autoplay=”true”]

Surpriză mai mult decât plăcută

Ca de obicei, ultima zi a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea urbei de la poalele Cetăţii a fost dedicată folclorului. În cursul dimineţii, pe scena amenajată în Piaţa Unirii, lângă Primărie, au evoluat tinere talente ale folclorului devean şi din împrejurimi. Apoi, către seară, a început spectacolul de gală, care a fost deschis de o excelentă prestaţiei a membrilor Ansamblului “Românaşul” al Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă” din Deva, după care, pe scenă au urcat artişti consacraţi, precum Lorena Pascu, Felicia Stoian şi Aurel Tămaş. Dar marea surpriză a fost oferită de către componenţii Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, care se află în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. “Sărbătoarea de la Deva nu putea să nu fie punctată în mod simbolic şi semnificativ de spectacolul folcloric, care aduce în faţa oamenilor frânturi de trăire şi simţire românească. Pentru aceasta, în ultima perioadă, ansamblul nostru s-a pregătit intens, iar acum păşim împreună pe scenă, pentru primul spectacol cu public larg. Ne bucurăm că putem împărtăşi iubitorilor de dansuri şi cântece populare secvenţe care esenţializează o spiritualitate specifică neamului nostru. Acum a fost o avanpremieră, lansarea oficială a ansamblului urmând a avea loc în data de 16 mai, într-un spectacol de gală. Chiar dacă toţi membrii ansamblului sunt profesionişti, am avut emoţii, pentru că evoluam în faţa devenilor, concetăţenii noştri”, a declarat Cristian Fodor, managerul Ansamblului  “Drăgan Muntean”.

Repertoriu bogat

Cei prezenţi la ultimul spectacol din cadrul ediţiei din acest al “Serbărilor Devei” au putut urmări suite de orchestră, interpretate de cei 14 instrumentişti ai Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, dar şi o serie de jocuri populare puse în scenă de cele 12 perechi de dansatori de la aceeaşi entitate artistică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. De asemenea, pe lângă invitaţii speciali mai sus menţionaţi, au susţinut recitaluri şi îndrăgiţii interpreţi locali de muzică popular Cristian Fodor şi Ovidiu Olari, aceştia din urmă asigurând şi conducerea administrativă a ansamblului  “Drăgan Muntean”, evoluţiile tuturor fiind foarte apreciate de către publicul prezent la manifestare. “Astăzi am adus, în faţa Măriei Sale – PUBLICUL, o parte din repertoriul nostru. Vă veţi convinge, cu siguranţă, cu ocazia spectacolului nostru de lansare, că avem un repertoriu bogat de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti, dorind, prin acestea, să facem cunoscută zestrea şi identitatea culturală naţională. Uniţi prin dragostea pentru cântec şi joc, membrii ansamblului demonstrează continuitatea neamului românesc şi a tradiţiilor sale. Suntem onoraţi că am fost invitaţi de către organizatori să participăm la această manifestare de suflet a devenilor. Ne îndreptăm toate gândurile bune spre cei care ne-au sprijinit, iar pentru noi ne dorim ca activitatea depusă să ne aducă împliniri profesionale şi aplauzele publicului”, a spus Ovidiu Olari, directorul artistic al  Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara, din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. Pe lângă folclor, “Serbările Devei” din acest an, care au durat 5 zile, au oferit publicului, printre altele, gale de umor, expoziţii de creaţii populare, târguri ale colecţionarilor, momente lirice sau spectacole de muzică pop-rock.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici