Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva

Adăpostul de Urgenţă pe Timp de Noapte aflat în administrarea Direcţiei de Asistenţă Socială Deva a fost şi în anul care a trecut casă pentru oamenii străzii sau pentru cei aflaţi în situaţii mai speciale. Peste 50 de persoane şi-au găsit adăpost aici.

La adăpost sunt primiţi cei care au domiciliul pe raza municipiului Deva, iar cei care nu sunt din oraş pot fi cazaţi aici o noapte, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a acestui serviciu social, aprobat de Consiliul Local Deva.

Cele 30 de locuri de cazare au fost ocupate în special în perioada mai rece din an, atunci când frigul îi alungă pe cei care stau sau dorm de obicei sub cerul liber pe străzi, în canale sau în alte locuri mai ferite de ochii trecătorilor. Unii beneficiari au revenit nopţi la rând la Adăpostul de Noapte. Au existat persoane care au locuit la adăpost şi câte 60 de zile pe an.

Adăpostul a fost gazdă şi pentru mame cu copii care au fost victime ale violenţei domestice. Au fost cazuri în care acestea au stat şi 6 luni de zile aici, atât cât a durat ordinul de protecţie împotriva soţului, eliberat de Judecătoria Deva.

Cei care aleg adăpostul sunt primiţi zilnic, începând cu ora 15:00 şi până a doua zi dimineaţa la ora 8:00, în perioada de iarnă. Pe timpul verii programul este între orele 19:00-7:00.

Beneficiarii acestui serviciu social au la dispoziţie grupuri sanitare dotate cu cabină de duş şi toaletă, primesc prosoape curate, lenjerie curată, produse de igienă personală, haine atunci când cele pe care le poartă sunt degradate iar hainele personale le sunt spălate. Ei beneficiază şi de alte facilităţi ca: bibliotecă, televizor, jocuri etc. Persoanele cu handicap pot folosi liftul montat special pentru a putea urca în camerele de la etajul clădirii.

Personalul de specialitate de la Direcţia de Asistenţă Socială Deva le asigură celor care ajung la adăpostul de urgenţă şi consiliere juridică sau psihologică, îi ajută cu întocmirea actelor necesare pentru şomaj, pensie, ajutor social, înscriere la medicul de familie, dosar pentru obţinere locuinţă socială, grad de handicap sau stabilirea pensiei de invaliditate, eliberarea sau reînnoirea cărţii de identitate.

Direcţia de Asistenţă Socială colaborează cu Poliţia Locală Deva. Poliţiştii locali îi îndrumă pe oamenii străzii la adăpostul de noapte sau chiar îi aduc aici cu maşina. În cazurile în care cei găzduiţi la adăpost vin în stare de ebrietate, drogaţi şi sunt recalcitranţi sau violenţi, poliţiştii locali iau măsurile necesare pentru ca personalul sau ceilalţi beneficiari ai adăpostului să fie în siguranţă.

Adăpostul de Urgenţă pe Timp de Noapte a fost deschis în anul 2014. Serviciile oferite sunt finanţate de la Bugetul local al municipiului Deva. În anii care au trecut, sute de persoane au găsit aici o casă, o masă caldă dar şi oameni cu suflet care să îi ajute.

Porţile Adăpostului de Urgenţă aflat pe strada Nicolae Grigorescu, nr. 8 bis din Deva sunt deschise şi în acest an pentru cei cu care viaţa este mai puţin generoasă.

Primăria Deva

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!