Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva

Adăpostul de Urgenţă pe Timp de Noapte aflat în administrarea Direcţiei de Asistenţă Socială Deva a fost şi în anul care a trecut casă pentru oamenii străzii sau pentru cei aflaţi în situaţii mai speciale. Peste 50 de persoane şi-au găsit adăpost aici.

La adăpost sunt primiţi cei care au domiciliul pe raza municipiului Deva, iar cei care nu sunt din oraş pot fi cazaţi aici o noapte, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a acestui serviciu social, aprobat de Consiliul Local Deva.

Cele 30 de locuri de cazare au fost ocupate în special în perioada mai rece din an, atunci când frigul îi alungă pe cei care stau sau dorm de obicei sub cerul liber pe străzi, în canale sau în alte locuri mai ferite de ochii trecătorilor. Unii beneficiari au revenit nopţi la rând la Adăpostul de Noapte. Au existat persoane care au locuit la adăpost şi câte 60 de zile pe an.

Adăpostul a fost gazdă şi pentru mame cu copii care au fost victime ale violenţei domestice. Au fost cazuri în care acestea au stat şi 6 luni de zile aici, atât cât a durat ordinul de protecţie împotriva soţului, eliberat de Judecătoria Deva.

Cei care aleg adăpostul sunt primiţi zilnic, începând cu ora 15:00 şi până a doua zi dimineaţa la ora 8:00, în perioada de iarnă. Pe timpul verii programul este între orele 19:00-7:00.

Beneficiarii acestui serviciu social au la dispoziţie grupuri sanitare dotate cu cabină de duş şi toaletă, primesc prosoape curate, lenjerie curată, produse de igienă personală, haine atunci când cele pe care le poartă sunt degradate iar hainele personale le sunt spălate. Ei beneficiază şi de alte facilităţi ca: bibliotecă, televizor, jocuri etc. Persoanele cu handicap pot folosi liftul montat special pentru a putea urca în camerele de la etajul clădirii.

Personalul de specialitate de la Direcţia de Asistenţă Socială Deva le asigură celor care ajung la adăpostul de urgenţă şi consiliere juridică sau psihologică, îi ajută cu întocmirea actelor necesare pentru şomaj, pensie, ajutor social, înscriere la medicul de familie, dosar pentru obţinere locuinţă socială, grad de handicap sau stabilirea pensiei de invaliditate, eliberarea sau reînnoirea cărţii de identitate.

Direcţia de Asistenţă Socială colaborează cu Poliţia Locală Deva. Poliţiştii locali îi îndrumă pe oamenii străzii la adăpostul de noapte sau chiar îi aduc aici cu maşina. În cazurile în care cei găzduiţi la adăpost vin în stare de ebrietate, drogaţi şi sunt recalcitranţi sau violenţi, poliţiştii locali iau măsurile necesare pentru ca personalul sau ceilalţi beneficiari ai adăpostului să fie în siguranţă.

Adăpostul de Urgenţă pe Timp de Noapte a fost deschis în anul 2014. Serviciile oferite sunt finanţate de la Bugetul local al municipiului Deva. În anii care au trecut, sute de persoane au găsit aici o casă, o masă caldă dar şi oameni cu suflet care să îi ajute.

Porţile Adăpostului de Urgenţă aflat pe strada Nicolae Grigorescu, nr. 8 bis din Deva sunt deschise şi în acest an pentru cei cu care viaţa este mai puţin generoasă.

Primăria Deva

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + 20 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui