Zece tablouri furate din Casa Petru Groza au fost recuperate de poliţişti

groza traseist (1)Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul I.G.P.R. şi de la I.P.J. Huneadoara au identificat şi ridicat 10 tablouri ale unor pictori români reprezentativi, sustrase, în anul 2013, din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva.

La data de 7 mai a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi de la Serviciul de Investigaţii Criminale Hunedoara au efectuat două percheziţii domiciliare, în Bucureşti. În urma acestor activităţi, poliţiştii au identificat şi ridicat 10 tablouri aflate în urmărire naţională şi internaţională, în valoare de aproximativ 200.000 de euro. Tablorile, aparţin unor pictori români reprezentativi – Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălţatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu, provin din colecţia Casei dr. Petru Groza din Deva, judeţul Hunedoara, iar furtul lor a fost reclamat la data de 12 iulie 2013. SURSA IGPR

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii situaţiei de fapt. Surse judiciare susţin că sesizarea a fost făcută de un nepot al fostului demnitar, iar un alt nepot al acestuia ar fi fost persoana reclamată.

În urmă cu trei ani, poliţiştii au recuperat alte două tablouri valoroase ce fuseseră sustrase din Casa Petru Groza din municipiul Deva. Picturile „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă”, de Nicolae Grigorescu, şi „Vapoare pe Dunăre”, de Nicolae Dărăscu au fost furate împreună cu alte trei obiecte de artă, în perioada 2004 – 2005, de un fost îngrijitor al casei. Acesta le-a vândut unui dealer de obiecte de artă pentru sume de 700 – 800 de lei, fiecare, şi le-a înlocuit cu falsuri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva