Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului

Din anul 2000 nu au mai avut loc slujbe religioase în vechea biserică din comuna Baru, un monument istoric aflat în stare avansată de degradare. Lăcaşul de cult vechi din secolul al XVIII-lea a intrat în reparaţii, în urma unei iniţiative a  „Ambulanţa pentru monumente”.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, zilele trecute am început renovarea Bisericii Sfântul Ilie a Părveştilor din Bărisor – Baru Mic! Biserica se află într-o avansată stare de degradare, atât la interior, cât şi la exterior, şi este închisă serviciului religios de ani buni. Necesită reabilitare capitală în cel mai scurt timp posibil. Biserica e Monument Istoric din secolul XVIII. Parohia Ortodoxă Baru Mare în parteneriat cu Ambulanţa pentru Monumente , Primăria Baru şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, binenţeles împreună şi cu alţi sponsori, donatori, dii ai Satului Baru şi toată comunitatea Baru am început în prima faza schimbarea învelitorii vechi de sită cu alta nouă! Acesta e doar începutul! Sperăm că lucrările vor continua şi la interior(restaurarea picturii) şi exterior în cel mai scurt timp posibil”, a transmis preotul Adinel Popovici.

Primăria comunei Baru a achiziţionat materialele necesare schimbării acoperişului. Lucrările sunt efectuate de specialişti de experţi şi voluntari. Universitatea Babeş Bolyai a asigurat cazarea şi micul dejun celor care participă la lucrări. Lucrările la acoperiş vor fi finalizate la mijlocul acestei luni. De asemenea, au fost achiziţionate două cruci pentru acoperişul aşezământului. Biserica din Baru Mic a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Potrivit unei legende locale, un sătean pe nume Pârvu ar fi primit banii pentru construcţia ei de la o ceată de haiduci.

„Masivitatea zidurilor, coroborată cu existenţa unei bolte semicilindrice din piatră, ar sugera apartenenţa lăcaşului la categoria edificiilor cneziale haţegane. Săpăturile arheologice, întreprinse în anul 1986, nu au relevat însă prezenţa vreunui element arhitectonic medieval, îngăduind formularea ipotezei că predecesoarea acesteia a fost o bisericuţă de lemn. Faptul era explicabil, de vreme ce, în vechime, satul Baru Mic făcea parte din categoria aşezărilor iobăgeşti, cu posibilităţi materiale reduse. Aşadar, lăcaşul actual trebuie să fi fost construit în două etape distincte, corespunzătoare secolelor XVII-XVIII, fiind menţionat, ca atare, în tabele recensămintelor ecleziastice din anii 1733 şi 1750 şi pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773)”, informează preotul Florin Dobrei, în lucrarea „Bisericile ortodoxe hunedorene”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop         Accident rutier grav. Șoseaua devastată a Lacului Cinciș face victime         Cele mai recente imagini de pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Vestea mult așteptată de hunedoreni. A intrat în șantier drumul județean Hunedoara – Călan         Carmen Hărău, senator PNL: “Va cădea guvernul Dăncilă?”         WINKLER DESPRE PRIORITĂȚILE PPE. Finanțarea corespunzătoare a Politicii Agricole și celei de Coeziune         SĂNĂTATE “Donăm sânge pentru oamenii orașului”         Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile         Ministrul Răzvan Cuc pe șantierul Autostrăzii Lugoj – Deva. Când vor fi gata Loturile 3 și 4         Mai puțini turiști în Retezat, după închiderea drumului spre Poiana Pelegii         O viperă uriașă găsită în Sarmizegetusa Regia, pe Soarele de Andezit         Tânăr de 17 ani înecat într-o baltă din Orăștie         TALIBANII ECO DATOREAZĂ SCUZE. APM Hunedoara a scos Râul Alb din aşa-zisul „pericol de moarte”         Exponatul lunii iunie 2019 la muzeul din Deva         Lansare de carte Dumitru Constantin Dulcan         Ce despăgubiri poate primi muzeul pentru matrița antică din Sarmizegetusa Regia