Voluntarii refac una dintre vechile biserici din Ţara Haţegului

Din anul 2000 nu au mai avut loc slujbe religioase în vechea biserică din comuna Baru, un monument istoric aflat în stare avansată de degradare. Lăcaşul de cult vechi din secolul al XVIII-lea a intrat în reparaţii, în urma unei iniţiative a  „Ambulanţa pentru monumente”.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, zilele trecute am început renovarea Bisericii Sfântul Ilie a Părveştilor din Bărisor – Baru Mic! Biserica se află într-o avansată stare de degradare, atât la interior, cât şi la exterior, şi este închisă serviciului religios de ani buni. Necesită reabilitare capitală în cel mai scurt timp posibil. Biserica e Monument Istoric din secolul XVIII. Parohia Ortodoxă Baru Mare în parteneriat cu Ambulanţa pentru Monumente , Primăria Baru şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, binenţeles împreună şi cu alţi sponsori, donatori, dii ai Satului Baru şi toată comunitatea Baru am început în prima faza schimbarea învelitorii vechi de sită cu alta nouă! Acesta e doar începutul! Sperăm că lucrările vor continua şi la interior(restaurarea picturii) şi exterior în cel mai scurt timp posibil”, a transmis preotul Adinel Popovici.

Primăria comunei Baru a achiziţionat materialele necesare schimbării acoperişului. Lucrările sunt efectuate de specialişti de experţi şi voluntari. Universitatea Babeş Bolyai a asigurat cazarea şi micul dejun celor care participă la lucrări. Lucrările la acoperiş vor fi finalizate la mijlocul acestei luni. De asemenea, au fost achiziţionate două cruci pentru acoperişul aşezământului. Biserica din Baru Mic a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Potrivit unei legende locale, un sătean pe nume Pârvu ar fi primit banii pentru construcţia ei de la o ceată de haiduci.

„Masivitatea zidurilor, coroborată cu existenţa unei bolte semicilindrice din piatră, ar sugera apartenenţa lăcaşului la categoria edificiilor cneziale haţegane. Săpăturile arheologice, întreprinse în anul 1986, nu au relevat însă prezenţa vreunui element arhitectonic medieval, îngăduind formularea ipotezei că predecesoarea acesteia a fost o bisericuţă de lemn. Faptul era explicabil, de vreme ce, în vechime, satul Baru Mic făcea parte din categoria aşezărilor iobăgeşti, cu posibilităţi materiale reduse. Aşadar, lăcaşul actual trebuie să fi fost construit în două etape distincte, corespunzătoare secolelor XVII-XVIII, fiind menţionat, ca atare, în tabele recensămintelor ecleziastice din anii 1733 şi 1750 şi pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773)”, informează preotul Florin Dobrei, în lucrarea „Bisericile ortodoxe hunedorene”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Gospodării inundate în Silvașul de Sus         Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2