Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor

Primele intervenţii pentru protejarea celor două „palate” ale cetăţii dacice Costeşti din Munţii Orăştiei, au început.

Lucrările sunt realizate în aceste zile de „Ambulanţa pentru monumente”, o organizaţie neguvernamentală implicată, cu ajutorul specialiştilor şi voluntarilor, în reabilitarea mai multor monumente istorice din România.

„Suntem la o intervenţie a Ambulanţei pentru monumente, în care punem în siguranţă unul dintre cele două turnuri din situl UNESCO, îmăreună cu voluntarii, sub supravegherea arheologilor, cu implicarea specialiştilor şi a autorităţilor locale, urmând ca anul viitor să continuăm cu turnul al doilea, însă avem încă nevoie de donaţii pentru a achiziţiona materialele necesare, undeva la încă 5.000 de euro. Punerea în siguranţă a turnului constă în demontarea copertinei metalice care s-a degradat extrem de tare, plouă pe ruine şi înlocuirea acesteia cu o nouă suprastructură”, a declarat arhitectul Eugen Vaida, coordonator al proiectului.

Elementele de piatră prăbuşite din turn sau vandalizate vor fi aşezate în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor. Autorităţile şi instituţiile publice nu pot aloca bani pentru reabilitarea monumentelor din cetatea dacică pentru că situl nu există în niciun inventar, astfel românii sunt invitaţi să se implice prin donaţii, pentru reabilitarea vestigiilor antice. Suma materialelor pentru prima etapă este de 47.000 de lei şi reprezintă contravaloarea fundaţiilor supraterestre, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, a asterelii şi a hidroizolaţiei. „Toţi cei care doresc să se implice în salvarea acestui important edificiu de valoare naţională şi universală sunt rugaţi să ne contacteze telefonic la numărul de telefon 0746319869 (arhitect Eugen Vaida), sau să doneze în contul Asociaţiei MONUMENTUM, IBAN: RO46RNCB0227141236620001, cu specificaţia – Costeşti”, informează „Ambulanţa pentru monumente”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?