Viscolul a făcut pagube în Sarmizegetusa Regia. Un simbol al sit-ului UNESCO s-a prăbușit

Viscolul a făcut pagube în Sarmizegetusa Regia. Cel mai mare brad din incinta aşezării dacice s-a prăbuşit sub puterea vântului.

Arborele fusese plantat în urmă cu şapte decenii şi devenise un simbol al sit-ului UNESCO. „Astăzi e mai trist la Sarmizegetusa Regia. Bradul cel falnic s-a prăpădit. Stătea acolo, înfipt alături de un fag bătrân, de mai bine de 70 de ani. Stăteau la taclale, izolaţi de pădure şi se protejau unul pe celălalt. De primăvara până toamna, fagul cu frunzele lui bogate îl proteja pe brad. Iar iarna, bradul cu ramurile sale încărcate de nea, stătea în calea urgiilor, ferind fagul desfrunzit. Împreună, dacă ar fi putut vorbi, ar fi putut depăna istoria Sarmizegetusei din ultima jumătate de veac, iar lumea s-ar fi cutremurat de atâta nedreptate făcută acelui loc. N-au mai apucat, pentru că o vijelie l-a pus la pământ. Păcat”, anunţă Vladimir Brilinsky, administrator al Sarmizegetusei Regia, pe pagina sa de Facebook. Va fi plantat un alt brad, mai spune Vladimir Brilinsy.

 

FOTO: Sorin Zgăvîrdean

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef