(VIDEO) Transformarea marilor cariere de fier ale Hunedoarei, afectate de alunecări de teren

955

Zăcămintele de fier din ţinutul Hunedoarei au fost exploatate încă din Antichitate, iar cea mai mare mină de fier din România secolului XX a funcţionat la Ghelari, un sat din Ţinutul Pădurenilor, aflat la circa 15 kilometri de Hunedoara.

Minereurile provenite din exploatările de la Ghelari şi Teliuc erau „înghiţite” de combinatul siderurgic de la Hunedoara, unde erau prelucrate.

Locul care oferă cea mai spectaculoasă privelişte din zona minieră este cariera Lucaci. Un deal în jurul căruia au fost înşirate fostele colonii muncitoreşti, casele, blocurile şi bisericile satului Ghelari a fost scobit şi transformat cu timpul într-un crater uriaş, întins pe mai mult de 10 hectare şi adânc de peste 100 de metri, mărginit de versanţii abrupţi din rocă roşiatică, cu un conţinut bogat de metal.

În unele zone ale vechi cariere se văd urmele alunecărilor de teren şi ale lăsării acestuia, ca urmare, cel mai probabil, a suprării unor galerii.

Cariera Lucaci a fost înfiinţată în jurul anului 1863, iar cu timpul în jurul ei s-a dezvoltat mina centrală a Ghelariului. De aici, zeci de kilometri de galerii miniere formează un imens labirint subteran care trece pe sub sat şi se ramifică spre Teliuc şi Govâjdia.

În prezent, vechea carieră de fier oferă o privelişte cu totul diferită, după ce construcţiile miniere din interiorul ei s-au ruinat, iar natura şi sălbăticiunile au pus stăpânire pe ea. Accesul în zonă este oprit, din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru siguranţa celor care se aventurează în el.

 

Minele de fier de le Teliuc şi Ghelari au intrat în declin din anii ´80, iar la mijlocul anilor 2000, s-au închis definitiv. În Teliucu Inferior, un lac adânc de aproape 100 de metri s-a format după ce apele izvoarelor şi cele provenite din galeriile fostei mine, aflată în vecinătatea Hunedoarei, au inundat vechea carieră minieră a Teliucului.

 

Tăul a început să se formeze cu aproape două decenii, odată cu închiderea exploatărilor miniere. iar cu timpul noua întindere de apă a ajuns să măsoare peste 12 hectare şi să aducă sub apă o mulţime de construcţii miniere.

În unele zone, malurile abrupte ale lacului prezintă mari probleme de stabilitate. Urmările numeroaselor alunecări de teren sunt vizibile pe mii de metri pătraţi.

Localnicii cred că surpările frecvente sunt cauzate atât de natura solului, cât şi de numeroasele galerii miniere din jurul fostei cariere. Din cauza gurilor de mină inundate pe măsură ce a crescut nivelul apei, în lac se formează curenţi puternici care fac ca scăldatul să fie extrem de riscant, chiar şi în apropierea malurilor.

Lacul Teliucului are o faună piscicolă bogată care îl face atractiv pentru pescari şi pentru păsările sălbatice. Scăldatul şi accesul cu bărcile pe lac sunt interzise.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *