(VIDEO) Satele pitorești și arhaice ale pădurenilor, aflate la doi pași de Hunedoara

884

Satele Cutin, Dumbrava şi Ciulpăz (comuna Peştişu Mic) din Ţinutul Pădurenilor se află la 15 – 20 de kilometri de Hunedoara, pe valea Nandrului. Sunt înconjurate de păduri întinse, pline de sălbăticiuni – spun localnicii – şi protejate de dealurile din împrejurimile lor.

 

Împreună, cele trei sate învecinate de pe dealurile Hunedoarei numără circa 100 de localnici, de cinci ori mai puţin faţă de populaţia înregistrată la începutul secolului XX.

 

Transformarea Hunedoarei într-un oraş industrial a atras o mare a populaţiei din Ţinutul Pădurenilor în Hunedoara, iar după 1990, când combinatul siderurgic a intrat într-un declin profund, localnicii nu au mai revenit în vechile lor sate.

Deşi locuiesc în apropierea Hunedoarei, oamenii rămaşi în aşezările de pe valea Nandrului au fost lipsiţi de un trai confortabil. Reţeaua de gaz, apa curentă şi canalizarea nu au ajuns în gospodăriile lor, iar drumurile au rămas de pământ şi sunt greu accesibile.

„Suntem la o aruncătură de băţ de Hunedoara, dar aveam aceleaşi greutăţi şi lipsuri ca locuitorii din satele mult mai izolate în Ţinutul Pădurenilor. Multe familii s-au mutat definitiv la oraş, iar gospodăriile lor au rămas pustii, de ani buni. Puţini au mai rămas să lucreze pământul sau să crească animale”, spune Maria, o localnică din Cutin. O bisericuţă de lemn, ridicată în secolul al XVIII-lea, dă farmec aşezării pădurenilor.

În ciuda lipsei utilităţilor, cele trei sate oferă oaspeţilor lor motive pentru a le vizita. Casele vechi au o înfăţişare pitorească, pădurea şi dealurile din jur le sporesc farmecul, iar unii dintre localnici s-au încăpăţânat să ducă mai departe portul şi tradiţiile ancestrale ale comunităţilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *