(VIDEO) Sărbătoarea oierilor, la poalele cetăților dacice din Munții Orăștiei

3674

Mii de oameni au participat, duminică, la „Țurcana – Regina Munților”, una dintre cele mai mari sărbători dedicate crescătorilor de animale din România a avut loc, duminică, la marginea satului Costești din Munții Orăștiei.

Duminică, de la primele ore ale dimineții, circulația mașinilor pe drumul spre Costești a fost aproape paralizată pe mai mulți kilometri, sute de șoferi așteptând ca polițiștii rutieri să le permită să înainteze. O provocare la fel de mare a fost găsirea locurilor de parcare în vecinătatea platoului pe care a avut loc evenimentul. Dealurile din împrejurimi, curțile și livezile localnicilor au fost ocupate de mașini, unele fiind lăsate la distanțe de doi – trei kilometri de târg.

Oile, mieii și berbecii expuși în boxe și ținuți în turma adusă pe pajiștea de la marginea satului s-au numărat printre atracțiile sărbătorii, alături de mâncărurile tradiționale (balmoșul, virșlii, pastrama, tocănița și plăcintele), de brânzeturile și mezelurile de oaie și de spectacolul folcloric. A fost aglomerație la sărbătoarea oierilor, în ciuda restricțiilor anunțate de organizatori și de autorități, în contextul pandemiei de Covid 19.

Ţurcana este una cele mai apreciate rase de oi din România. Este cunoscută pentru rezistenţa şi adaptabilitatea speciei, care face să poată fi crescută atât în zonele de munte, cât şi la câmpie. Oaia țurcană poare fi, la rândul ei, de mai multe soiuri: țurcană albă (Bele), oaie oacheşe, oaie bucălăi, oi brezate sau oi mărcuşe. Cea mai reprezentativă este oaia țurcană bucălaie cu părul de pe faţă şi picioare de culoare castanie spre negru, crescută în Depresiunea Haţegului şi Munţii Orăştiei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.