(VIDEO) Podul nou, finalizat pe șoseaua Ghelari – Govăjdia

Din 2019, un drum de pământ care urca, prin pădure şi pe lângă ruinele fostelor construcţii miniere, de la Govăjdia la Plop şi Ghelari, a intrat în şantier pentru a fi transformat într-o şosea modernă.

La doi ani de la începerea lucrărilor, construcţia noii şosele Ghelari – Plop – Govăjdia (DC 110), de şapte kilometri a ajuns la final. Un pod nou a fost construit peste pârâul Nădrab, astfel că şoferii nu vor mai trebui să traverseze pârâul, trecând cu maşinile prin apă. Podul a fost finalizat.

Cei şapte kilometri de drum comunal (cu tot cu ramificaţia spre satul Plop), sunt modernizaţi printr-o investiţie de aproape şapte milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.

Noua şosea, la care se adaugă o ramificaţie spre satul Plop, leagă satele Ghelari şi Govăjdia, aflate la 20 de kilometri de Hunedoara, cu o istorie bogată în minerit. Ghelari este faimos pentru minele de fier cu o istorie de peste două milenii, dar şi pentru „Catedrala pădurenilor”, care îşi înalţă turlele albe cu acoperişuri strălucitoare la aproape 50 de metri.

Govăjdia păstrează o adevărată comoară a industriei din vremea Imperiului Austro-Ungar: un furnal unic prin vechimea şi starea sa de conservare. Furnalul de la Govăjdia a fost construit între anii 1806 şi 1810 pe amplasamentul unui fost atelier de fier din Evul Mediu. Cuptorul său uriaş s-a păstrat intact şi le oferă vizitatorilor săi o mărturie vie despre industria fierului din urmă cu două secole.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului