(VIDEO) Podul nou, finalizat pe șoseaua Ghelari – Govăjdia

847

Din 2019, un drum de pământ care urca, prin pădure şi pe lângă ruinele fostelor construcţii miniere, de la Govăjdia la Plop şi Ghelari, a intrat în şantier pentru a fi transformat într-o şosea modernă.

La doi ani de la începerea lucrărilor, construcţia noii şosele Ghelari – Plop – Govăjdia (DC 110), de şapte kilometri a ajuns la final. Un pod nou a fost construit peste pârâul Nădrab, astfel că şoferii nu vor mai trebui să traverseze pârâul, trecând cu maşinile prin apă. Podul a fost finalizat.

Cei şapte kilometri de drum comunal (cu tot cu ramificaţia spre satul Plop), sunt modernizaţi printr-o investiţie de aproape şapte milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.

Noua şosea, la care se adaugă o ramificaţie spre satul Plop, leagă satele Ghelari şi Govăjdia, aflate la 20 de kilometri de Hunedoara, cu o istorie bogată în minerit. Ghelari este faimos pentru minele de fier cu o istorie de peste două milenii, dar şi pentru „Catedrala pădurenilor”, care îşi înalţă turlele albe cu acoperişuri strălucitoare la aproape 50 de metri.

Govăjdia păstrează o adevărată comoară a industriei din vremea Imperiului Austro-Ungar: un furnal unic prin vechimea şi starea sa de conservare. Furnalul de la Govăjdia a fost construit între anii 1806 şi 1810 pe amplasamentul unui fost atelier de fier din Evul Mediu. Cuptorul său uriaş s-a păstrat intact şi le oferă vizitatorilor săi o mărturie vie despre industria fierului din urmă cu două secole.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.