(VIDEO) Piatra Roșie dezvelită de secrete. Descoperire arheologică uluitoare în cetatea dacică

748

Până în aceste zile, când au fost reluate săpăturile arheologice, terasa I a aşezării dacice Piatra Roșie nu a mai fost cercetată sistemati de peste opt decenii.

Aici, în 1949, arheologii au scos la iveală o clădire cu două încăperi, una rectangulară şi cealaltă absidală, spre care ducea o alee pavată din calcar, desprinsă din drumul antic al cetăţii Piatra Roşie.

Cercetările arheologice din ultimele zile au dus la descoperirea unui alt edificiu, de formă circulară, care cuprinde absida şi construcţia învecinată ei. Edificiul descoperit prezintă asemănări cu marele sanctuar circular de la Sarmizegetusa Regia şi ar putea data din aceeaşi perioadă antică. La fel ca în cazul marelul templu circular din Sarmizegetusa Regia, o ramificaţie a drumului pavat duce spre el. Cercul de piatră care nu a fost observat de arheologi în 1949 reprezintă baza unei construcţii monumentale antice, despre al cărui rol arheologii au fost rezervaţi în a se pronunţa. Totuşi, ne este exclus ca edificiul dacic să fi fost un templu.


Foto: Răzvan Mateescu

„Primele cercetări arheologice sistematice de la Piatra Roşie au avut loc în anul 1949. După o foarte lungă perioadă, au mai fost campanii în anii 2004 – 2005, iar în acest an am hotărât să reluăm cercetările, unul dintre obiective fiind documentarea construcţiei cu absidă de pe Terasa I. Dacă până anul acesta vorbeam despre o clădire care cuprindea două încăperi, una rectangulară şi o alta cu absidă, cercetările au adus o noutate foarte mare.

Încăperile amintite anterior sunt, de fapt, partea centrală a unui edificiu rotund, cu diametrul de aproximativ 20 metri. Circumferinţa sa este marcată prin piese şi bucăţi de calcar, atât local, cât şi adus din cariera de la Măgura Călanului. Astfel, se poate vorbi despre o nouă construcţie monumentală cu plan circular în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, similară celor de la Sarmizegetusa Regia, Feţele Albe, Pustiosul, Rudele şi Meleia”, a declarat dr. Răzvan Mateescu, coordonatorul şantierului arheologic.

Campania de cercetare din acest an se va încheia în următoarele zile, săpăturile de la Piatra Roşie urmând să fie reluate anul viitor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.