(VIDEO) Orăștie, orașul dacilor cu cetate medievală

302

Orăştie, oraşul hunedorean ridicat în jurul unei cetăţi medievale clădite de comunitatea saşilor în secolul al XII-lea, a adunat în ultimele patru decenii una dintre cele mai mari aglomerări de monumente moderne dedicate dacilor şi, în special, regelui get Burebista.

Împodobirea Orăştiei cu statui şi fresce cu tematică inspirată din lumea dacilor a început în anii ´80, într-o perioadă în care, potrivit unor istorici, preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu se dorea asociat ca imagine cu legendarul rege Burebista al geţilor.

1980 a fost declarat de regimul comunist un an festiv, dedicat împlinirii a „2050 de ani de la crearea primului stat dac centralizat şi independent, sub conducerea lui Burebista”, iar autorităţile din Orăştie şi din satele aflate în împrejurimi – zonă considerată atunci, de unii istorici, „leagănul statului lui Burebista” – au fost mobilizate pentru a contribui la succesul şirului de festivităţi.

 

În Orăştie, primul mare monument dedicat istoriei dacilor a fost inaugurat în anui 1988. Un mozaic de 130 de metri pătraţi, căruia i-a fost dat numele „Burebista şi opera sa”, ocupă întreaga faţadă a unui bloc din piaţa centrală a municipiului. Fresca a fost realizată de artistul plastic Aurel Nedel, la comanda conducerii Partidului Comunist Român şi îl înfăţişează pe regele get în mijlocul supuşilor săi, care îl privesc cu admiraţie.

În anii următori, alte monumente inspirate din lumea dacică au apărut în Orăştie. „Izvorul de Aur al Dacilor” a fost realizat de către sculptorul Nicolae Adam şi înfăţişează stindardul de luptă al dacilor lupul cu trup de şarpe. La intrarea în Orăştie, priveliştea este dominată de „Sabia dacică”, realizată de acelaşi artist.

Monumentul din bronz şi alamă reprezintă un falx dacic, de 3,5 metri, ridicat pe un soclu de 2,5 metri, cu vârful orientat înspre Roma. În centrul Orăştiei, un bust al lui Decebal îşi face loc printre alte statui, însă cel mai impozant monument a rămas Statuia lui Burebista, dezvelită în anul 2001, prin contribuţia lui Napoleon Săvescu. Este din bronz, are o înălţime de 4,20 metri şi cântăreşte patru tone, iar înfăţişarea regelui antic este inspirată din reprezentările unor tarabostes.

În oraşul împânzit de statui ale dacilor, până recent, când a intrat în reabilitare, cetatea medievală a Orăştiei rămăsese de izbelişte timp de mai multe decenii.

Cetatea Orăştiei datează din secolul al XII-lea, potrivit istoricilor şi a fost construită pe amplasamentului unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini, care a fost datată în secolele X – XI. Cetatea ar fi fost, iniţial, reşedinţa unor greavi (lideri ai comunităţii săseşti), pentru ca apoi să fie preluată de comunitate şi dezvoltată în următoarele două secole. În incinta ei se află două biserici asemănătoare şi ruinele unei rotonde medievale.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.