(VIDEO) O șansă ratată pentru turismul din Valea Jiului. Drumul prin Pasul Vulcan, modernizat numai în Hunedoara. În județul vecin e nepăsare totală

452

Mai puţin de 12 kilometri, în județul Gorj, au rămas neasfaltaţi şi aproape impracticabili din vechiul drum al poştalioanelor, care trecea prin Pasul Vulcan, una dintre trecătorile Ardeal şi Oltenia.

În ultimii ani, a fost modernizat sectorul dintre Vulcan şi Pasul Vulcan, de circa opt kilometri, şi, mai recent, drumul dintre Merişor şi Vulcan, de circa 13 kilometri, ultimele lucrări, în Vulcan, fiind finalizate în acest an.

Drumul din Pasul Vulcan, numit şi drumul poştalioanelor, a avut o importanţă strategică în secolele trecute. Autorităţile din Vulcan vor să îl transforme în şosea turistică, însă mai au de aşteptat până când şoferii vor putea circula în condiţii normale pe drumul de munte.

„Drumul poştalioanelor, aşa cum era denumit în trecut, este asfaltat de la Merişor, prin Vulcan şi Pasul Vulcan până la limita judeţului Hunedoara cu judeţul Gorj. De acolo, se poate coborî spre Schela cu maşini 4 x 4. Am văzut însă şi şoferi care s-au aventurat cu autoturisme pe acest sector, dar e riscant, mai ales pe câteva dintre pante, unde drumul este stricat şi de scurgerile de pe versanţi în urma ploilor”, spune Cristian Merişanu.

În perioada următoare, potrivit primarului din Vulcan, în mai multe locuri de pe vechiul drum al poştalioanelor vor fi amplasate panouri turistice, cu informaţii despre istoria lui şi a zonei traversate.

Vechiul drum al poştalioanelor porneşte din satul Merişor, unde se intersectează cu Drumul Naţional 66 Simeria – Petroşani. Până la intarea în Vulcan, este drum judeţean (DJ 666) şi a fost modernizat în ultimii ani

Din intersecţia cu DN 66 A, vechiul traseu al poştalioanelor urcă prin Pasul Vulcan, traversează crestele masivului Vâlcan şi coboară în judeţul Gorj în comuna Schela, aflată la circa 20 de kilometri de municipiul Târgu Jiu. Drumul este asfaltat până la intrarea în judeţul vecin, pe o culme aflată la peste 1.600 de metri altitudine, unde călătorii găsesc mai multe monumente ridicate în cinstea eroilor români din Primul Război Mondial şi urmele tranşeelor săpate de români în urmă cu peste un secol.

Daniel Guță

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *