(VIDEO) Mosoru, satul părăsit de pe dealurile Cincișului, înghițit de pădure

310

La începutul anilor ´60, odată cu amenajarea lacului Cinciș și construcția barajului său, vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni din valea Cernei au fost înghițite de ape, în timp ce locuitorii lor au fost strămutați. Pe dealurile din împrejurimi, satele Mosoru, Țața, Curpenii Silvașului, Goleș, Mladin, Tătăuș, Valea Tâlhărilor au continuat să se depopuleze până când unele au ajuns să fie părăsite complet.

Un astfel de loc este fostul sat Mosoru (comuna Toplița), unde câteva gospodării abandonate pe coama dealului Mosoru amintesc de existența sa.

Un drum forestier, impracticabil cu autoturismul urcă până în apropierea pâlcului de case ruinate ale așezării. Pe drumul de pământ, animalele sălbatice și-au impirmat adânc urmele în noroi, la fel și utilajele folosite în exploatările forestiere din zonă. „În sat, sunt mai multe șanse să întâlnești urși bruni și, mai ales, mistreți, decât oameni. Nu mai locuiește nimeni aici de ani buni, însă uneori vin oamenii la vânătoare pe aici”, spune Vasile, un lucrător forestier din zonă.

Pădurea înghite treptat casele ruinate, fostele livezi și pășuni din Mosoru, la fel cum a făcut-o în ultimele decenii în Curpenii Silvașului (comuna Toplița), așezarea de pe versantul învecinat. De jumătate de secol satul din Munţii Poiana Ruscăi a rămas nelocuit. Acum, Curpenii Silvaşului mai are câteva case goale şi o biserică ruinată, pe care ctitorii au scris „Cu ajutorul lui Dumnezeu m-am îmbrăcat pe veci în 1942”. Toate au fost înghițite de pădure, la fel cum s-a întâmplat cu alte zeci de gospodării ale cătunelor din împrejurimi.

Aflat pe un alt versant învecinat, satul Goleș, unde mai locuiesc 3 – 4 familii, aflat și el pe cale de dispariție, a avut o soartă diferită. Autoritățile din Toplița au construit o șosea care urcă abrupt pe coama unde se află acesta, iar turiștii s-au arătat tot mai atrași de așezarea arhaică.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *