Deși drumul spre ea este anevoios, Cetatea dacică Costeşti din Munţii Orăştiei îşi primeşte oaspeţii cu o nouă înfăţişare, mai atractivă.

În ultimele zile, vegetaţia abundentă care acoperea o parte din vestigiile sale antice a fost înlăturată, iar unul dintre cele două „palate” ale sale are un nou acoperiş, menit să îl protejeze de fenomenele meteo.

Structura metalică şi de azbociment instalată la începutul anilor ’70 pentru a proteja primul dintre cele două „turnuri locuinţă” ale cetăţii dacice Costeşti a fost înlocuită cu o nouă suprastructură.

Lucrările, începute în 2019, au fost finalizate printr-un proiect derulat de Asociaţia Monumentum, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi autorităţile locale, numit „Ambulanţa pentru monumente”. Intervenţia de urgenţă vizează şi reaşezarea elementelor de piatră dislocate sau vandalizate, în poziţia originală. Şi celălalt turn va fi pus în siguranţă.


Încă de la începutul anilor ’40, turnurile-locuinţă din cetatea dacică au fost acoperite cu şindrilă şi carton gudronat, după ce arheologii au prevăzut că vatra de foc pe care o adăposteşte unul dintre ele şi blocurile de calcar din structura lor nu ar fi rezistat fără protecţie. La începutul anilor ’70, vechile acoperişuri au fost înlocuite cu unele din azbociment, care s-au degradat de-a lungul timpului şi nu au mai putut proteja monumentele.