15.8 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

(VIDEO) Lacul Gura Apelor din Retezat, afectat de alunecări de teren

Alunecările de teren au loc frecvent în zona lacului de acumulare Gura Apelor din Retezat (județul Hunedoara) și afectează nu numai împrejurimile acestuia, dar și malurile sale. Urmele adânci lăsate de surpările versanților sunt vizibile în mai multe locuri pe țărmul lacului. Unele se întind pe suprafețe de sute de metri pătrați și ajung până la drumurile forestiere de pe mal, în timp ce bazele alunecărilor se pierd sub nivelul apei.

Fenomenul surpărilor poate fi observat și în alte locuri, traversate de ultimii kilometri ai drumului județean care urcă la barajul din Retezat. Adesea, pe drumul spre lacul din munți se prăvălesc stânci, bolovani și trunchiuri de copaci, desprinse din munte, transformând traseul într-unul riscant pentru șoferi.

În vara anului trecut, la 35 de ani de la inaugurarea barajului Gura Apelor din Retezat, lacul său de acumulare a atins, pentru prima dată în istorie, nivelul maxim de umplere la care a fost proiectat, de 1.072,5 metri deasupra Mării (mdM). Procedura de umplere s-a derulat etapizat, pe parcursul a doi ani.

Umplerea lacului a făcut ca acesta să ocupe în urmă cu un an 360 de hectare și să cumuleze 220 milioane de metri cubi de apă. Procesul a fost necesar pentru a stabili nivelul de plecare al noilor echipamentelor ale centralei de la Gura Apelor, aflată în proces de retehnologizare – o investiție estimată la circa 77 de milioane de euro.

După ce lacul de acumulare a atins cota maximă, nivelul său a fost scăzut treptat, iar malurile inundate au ieșit de sub ape. Odată cu reducerea suprafeței inundate de apă au ieșit la iveală zonele de pe maluri afectate de alunecări de teren. În mai multe locuri de pe ambele maluri se observă surpările de versanți, rezultat al instabilității acestora.

Unele, de pe malul stâng, au fost puse sub observație încă din anul 2020, când Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Haţeg a solicitat o expertiză tehnică, necesară pentru instituirea unui control asupra fenomenului şi măsurilor de intervenţie pentru stoparea acestuia, pentru ca lacul de acumulare Gura Apelor şi barajul său să poată funcţiona în condiţii de siguranţă.

Mii de oameni au lucrat la Amenajarea Râul Mare – Retezat, care avea să cuprindă barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de aproape 349 MW. Lucrările de construcție a barajului din Retezat și de înființare a lacului său de acumulare au durat peste un deceniu, s-au derulat în condiții dificile și au fost întrerupte în mai multe rânduri, din cauza capriciilor naturii. Inundațiile, alunecările de teren, înghețul și avalanșele au făcut pagube importante pe șantierul uriaș din inima munților.

Acumularea din Retezat, inaugurată în 1986, a dus la defrişarea a peste 450 de hectare de pădure odată cu realizarea cuvetei lacului, la construcţia unei rețele de tuneluri și captări subterane de peste 50 de kilometri, la preluarea apelor a 12 pârâuri, la construcția hidrocentralei subterane Retezat și a mai multor drumuri şi colonii muncitoreşti, într-o zonă faimoasă pentru sălbăticia ei.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/