(VIDEO) Lacul Cinciș, transformat total în amonte

4978

În urmă cu o lună, cotele LaculuI Cinciș erau ridicate și au avut loc lucrări hidrotehice (deversări) pentru a preveni inundațiile și pentru reglarea nivelului apelor.

„Golirea de fund a funcționat în parametrii optimi asigurând o pregolire a lacului pentru a putea prelua în condiţii de siguranţă debitele suplimentare provenite din ploi şi topirea zăpezii”, informau reprezentanții Sistemului de Gospodărirea a Apelor – Hunedoara. În luna februarie, cei care ajungeau la „coada” lacului Cinciș puteau vedea biserica veche, abandonată, aproape inundată, îar în vecinătatea ei, vegetația din luncă acoperită cumplet cu apă. În aceste zile, nivelul apelor este scăzut, iar în zona din amonte de baraj se văd urmele cele mai vizibile ale secării parțiale a lacului. Aici au apărut întinderi uriașe de mâl, iar un firicel de apă mai străbate lunca de lângă biserica veche de la „coada” lacului de acumulare,

Lacul Cinciș se află la 10 kilometri de Hunedoara. Are o întindere de peste 250 de hectare şi o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă. La înființarea lui, apele au înghiţit vetrele satelor Cinciş, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, cu o istorie de peste jumătate de mileniu, unele păstrătoare ale unor vestigii antice. Barajul Cinciș – Cerna a fost construit la începutul anilor ´60, în numai 14 luni. La acea vreme, combinatul siderurgic din Hunedoara, pe care urma să îl deservească, se afla în plină dezvoltare, fiind unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, iar mii de oameni erau angajaţi la exploatările miniere de fier din zonă. Structura sa este din beton, având grosimea la bază de 14 metri şi la coronament de 4,5 metri şi un volum total de 43,5 milioane de metri cubi. Barajul are forma unui arc care leagă doi versanţi, o lungime de 221 de metri şi o înăţime de 48 de metri, ridicându-se la circa 300 de metri deasupra nivelului mării.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *