(VIDEO) Lacul Cinciș a trecut prin mari transformări, de la an la an

1244

Aluviunile şi perioadele secetoase au făcut ca locurile din amonte a barajului Cinciș să treacă prin mari transformări.

După topirea zăpezii şi a gheţii care acopereau luciul apei, zona bisericii ruinate de la „coada lacului” să înfăţişează ca o întindere de mâl, pe care covoarele de vegetaţie au luat-o în stăpânire.

Râul Cerna apare ca un firicel de apă care şerpuieşte prin mijlocul întinderii de pământ moale, netezită de creşterile şi scăderile frecvente ale nivelului apei.

Unii dintre localnici îşi amintesc cum în trecut intrau plutind cu bărcile, în ruinele bisericii romano-catolice din Baia Craiului – unul dintre cele cinci sate inundate la începutul anilor ´60, pentru amenajarea hidrografică. În zona vechii biserici, apa înghiţise peste un metru din zidurile ei, iar urmele lăsate perioadelor îndelungate în care monumentul a fost parţial inundat se văd pe ele.

În prezent, râul Cerna curge la circa cinci metri de biserică şi abia la câteva sute de metri distanţă formează Lacul Cinciş. Mai multe hectare din lac s-au transformat într-o uriaşă mlaştină, cu petice de uscat unde căprioarele şi mistreţii îşi caută hrana şi locuri de odihnă.

Imaginile aeriene arată transformările prin care a trecut lacul Cinciş, în amonte, în timp ce în zona mai apropiată de baraj, diferenţele de nivel sunt puţin vizibile de la an la an.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.