(VIDEO) IMAGINI AERIENE. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului

258

De aproape doi ani, dealurile acoperite cu pădure de pe malul stâng al Mureşului, între localităţile hunedorene Tisa şi Sălciva, sunt excavate pentru amenajarea unei salbe de tuneluri.

Aici sunt construite un tunel deschis parţial (polată), cu o lungime de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri.

Şirul de tuneluri, proiectat pe tronsonul Ilteu – Gurasada al noii magistrale feroviare, este necesar pentru a putea creşte viteza de deplasare a trenurilor, faţă de cea de pe vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad, de pe malul celălalt al râului, pe care trenurile circulă neîntrerupt de peste un secol şi jumătate.

Şantierul tunelurilor a fost deschis în anul 2020, însă până în prezent, doar polata este aproape finalizată. Recent, constructorii greci şi români au început săpăturile şi la tunelul mare.

„La Sălciva, polata este avansată, iar tunelul mare are portalul estic început. După el va exista un tunel mai scurt. Constructorii sunt în întârziere, dar este pozitiv că doresc să ducă şantierul la bun sfârşit. Restul lotului se prezintă bine: ambele poduri peste Mureş sunt pe poziţie, terasamentele sunt ridicate, staţiile cu fire noi au fost instalate. Dar lipsa tunelurilor va menţine traficul feroviar pe firul vechi de pe malul drept al Mureşului (Burjuc-Zam-Ilteu) câţiva ani în plus”, arăta, recent, Asociaţia Pro Infrastructură, care monitorizează investiţia.

Până în prezent, circa 50 la sută din lucrările proiectate pe tronsonul Ilteu – Gurasada au fost finalizate, iar constructorii au termen până în toamna anului 2023 să finalizeze restul acestora. Contractul pentru proiectare şi execuţie a lucrărilor la cei 22 de kilometri de cale ferată a fost semnat în noiembrie 2017, de CFR şi Asocierea RailWorks (formată din companiile Alstom, Aktor şi Arcada), iar proiectul are o valoare de 1.5 miliarde de lei şi este finanţat din fonduri europene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.