(VIDEO) Gara Devei, în șantier de patru ani. Noua înfățișare a stației CFR

1921

Din 2018, în staţia CFR Deva au loc lucrări de modernizare a infrastructurii feroviare. Investiţia face parte din proiectul de refacere a căii ferate Simeria – Arad, parte din Coridorul Feroviar Rin-Dunăre Nord.

În prezent, lucrările la liniile ferate, şi la instalaţiile de semnalizare sunt la final, însă pasarela care face legătura între peroane, montată în anul 2020, nu a mai fost dată în funcţiune.

Anul trecut, şi clădirea de călători din Deva a intrat în şantier. Construcţia cu două etaje a fost dezafectată în întregime, accesul în incinta ei fiind oprit. Gara va fi restaurată şi extinsă.
Conform proiectului tehnic, la parter şi la etajul 1 se vor amenaja săli de aşteptare, grupuri sanitare, spaţii comerciale şi birouri de informaţii şi bilete, iar separat de holul principal se va crea o zonă de birouri cu accese individuale. Etajul al doilea va fi recompartimentat, iar deasupra lui va fi realizat, parţial, al treilea etaj, care va funcţiona ca spaţiu expoziţional. Pentru accesul la etajele 2 şi 3, unde se vor amenaja spaţiile pentru diverse activităţi culturale, întruniri, expoziţii, se va monta un lift în exteriorul clădirii, un lift panoramic, din sticlă, cu vedere spre cetate.
Clădirea Gării Deva a fost finalizată în anul 1985. A fost construită din beton armat, având regimul de înălţime format din parter, etaj unu şi parţial etaj doi. Termenul estimat de finalizare a investiţiei la întreg tronsonul feroviar Simeria – Gurasada, inclusiv al gărilor Deva şi Simeria, este anul 2023.

Lotul Simeria – Gurasada face parte din Tronsonul Km 614 – Simeria noua magistrală feroviară de peste 140 de kilometri aflată în şantier în vestul ţării, a cărei finalizare a fost estimată în 2022. Magistrala va cuprinde 60 de kilometri de traseu nou şi nouă poduri peste râul Mureş.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.