(VIDEO) Furnalul de la Govâjdia, într-o stare tot mai dezastruoasă. Cine îl mai salvează?

267

Furnalul de la Govâjdia datează de la începutul secolului al XIX-lea, iar cuptorul şi clădirea sa principală s-au păstrat de-a lungul timpului.

Până în anii 2000, localnicii din Hunedoara puteau circula cu „mocăniţa” pe calea ferată care lega oraşul de minele din Ţinutul Pădurenilor, iar zona din vecinătatea vechiului furnal era loc de popas şi de agrement pentru hunedoreni la sfârşit de săptămână. La furnal se intersectează văile Nădrabului şi Runcului, iar traseele drumeţilor continuă spre satele pitoreşti ale Ghelari (apoi Poieniţa Voinii, Bunila, Alun, Vadu Dobrii), Govâjdia, Lelese (Cerişor, Sohodol) şi Runcu Mare, traversând pădurile întinse pe zeci de kilometri.

Calea ferată a pădurenilor a fost dezafectată în urmă cu două decenii, însă autorităţile locale şi judeţene au anunţat că atât ea, cât şi monumentul istoric cel mai reprezentativ de pe traseul acesteia, vor fi reabilitate şi transformate în atracţii turistice.

Între timp, traseul fostelor mocăniţe mai este promovat şi, uneori îngrijit, cu ajutorul voluntarilor din Hunedoara care speră că în viitor va putea fi folosit de turişti. Clădirea furnalului şi cuptorul acesteia au ajuns într-o stare avansată de degradare, fiind lăsat în grija nimănui. Bucăţi de cărămidă şi tencuială se desprind la fiecare atingere mai apăsată din pereţii Furnalului de la Govâjdia.

Cărămizile şi tencuiala se desprind din zidurile sale la cea mai mică atingere, din cauza vechimii construcţiei, cuprinsă de mucegai şi umezeală. Cuptorul a devenit o groapă de gunoi, iar printre crăpăturile sale cresc buruienile.

O suprafaţă mare din acoperiş lipseşte, fiind smulsă de vânt şi distrusă de furtuni. Hornul cuptorului a rămas şi el fără învelitoare, iar apele pluviale băltesc în interior. Rugina a cuprins şi a distrus parţial piesele de fier rămase în structura furnalului, iar în curtea acestuia, o fostă clădire administativă s-a prăbuşit complet.

Autorităţile din Ghelari au încercat de-a lungul timpului să acceseze fonduri pentru reabilitarea monumentului, însă nu au reuşit. În ultimii trei ani, furnalul a fost înscris pe lista celor aproape 100 de monumente istorice, cuprinse în Programul Naţional de Restaurare, derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului. Furnalul de la Govăjdia are nevoie de lucrări de restaurare şi consolidare, însă a rămas pe lista de aşteptare, nefiind alocate fonduri pentru realizarea lor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.