În ziua înmormântării sale – zi de doliu anunţată de autorităţi în judeţul Hunedoara- sute de oameni s-au strâns în faţa Catedralei Episcopale „Sfântul Nicolae” din Deva, pentru a-l omagia pe ierarh. Mulţii dintre ei l-au cunoscut personal pe ierarh şi şi-au amintit cu emoţie şi regret de el.

Biserica a fost şi ea arhiplină, iar curtea ei împodobită cu buchetele de flori, candelele şi şi coroanele aduse de credincioşi.

La ceremonialul religios care a urmat Liturghiei au participat o mulţime de înalţi prelaţi. La finalul slujbei de pomenire, sicriul cu trupul neînsufleţit al episcopului a fost purtat pe umeri de preoţi, care au înconjurat biserica, şi apoi a fost depus în cripta acesteia.

Părintele Gurie a fost înmormântat în catedrala unde a slujit în ultimii 12 ani şi unde, în toamna anului 2009, a devenit primul episcop al Devei şi Hunedoarei.

Episcopul Gurie a fost internat în 8 octombrie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2. A doua zi a fost transferat în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, având plămânii afectaţi de virus pe o suprafaţă de circa 70 la sută. În urmă cu două zile, medicii au decis intubarea sa, însă starea sa a continuat să se agraveze.

Joi dimineaţa, episcopul în vârstă de 52 de ani a murit. „A plecat la Domnul, renunţând să mai zboare cu elicopterul spre Târgu Mureş, pentru o eventuală salvare şi chiar medicul de la SMURD, ca să ne consoleze, a spus: Nu a mai vrut să plece şi să moară printre străini, ci a vrut să rămână la el acasă. A venit acasă!”, a relatat Î.P.S. dr. Laurenţiu Liviu Streza, Mitropolit al Ardealului. PS Gurie (Grigorie Georgescu) ar fi împlinit la finalul acestui an vârsta de 53 de ani.