(VIDEO) Dispărut din Retezat. Monument vechi de 125 de ani, smuls de pe stânci

3519

Monumentul comemorativ pe care localnicii l-au aşezat pe o stâncă în apropiere de Gura – Zlata, ca omagiu adus prinţului Rudolf al Austro-Ungariei, a dispărut peste noapte, în urmă cu câteva zile, spun unii dintre localnicii. „Au venit şi l-au luat de aici, nu ştiu cine. L-au smuls din stâncă”, relatează un cioban din zonă.

Lipsa plăcii comemorative de fier a fost sesizată de către deveanul Claudiu Nelega, care a vizitat vechiul loc de popas de pe malul Râului Mare, unde monumentul a rezistat 125 de ani.

Până sâmbătă, nicio plângere nu a fost depusă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara cu privire la dispariţia monumentului de la „porţile” Retezatului. Unul dintre motive poate fi şi faptul că locul unde se afla este greu accesibil (turiştii trebuie să trecă prin Râul Mare pentru a ajunge la el), iar monumentul de pe stâncă nu este vizibil de pe marginea şoselei Râu de Mori – barajul Gura Apelor din Retezat.

Contactat sâmbătă, Flavius Dilertea, primarul comunei Râu de Mori, a declarat, sâmbătă, că nu ştia de lipsa plăcii comemorative şi va sesiza autorităţile privind dispariţia ei.

Locul are o istorie aparte. Monumentul realizat în Uzinele de Fier de la Hunedoara i-a fost dedicat prinţului Rudolf din familia imperială a Austro-Ungariei. În vara anului 1882, prinţul Rudolf (1858 – 1889), unicul fiu şi moştenitorul împăratului Franz Joseph I al Austriei, a pornit într-o expediţie de o săptămână în Masivul Retezat. Călătoria sa, despre care a relatat în jurnalul „Note despre sport şi ornitologie”, a stârnit entuziasm în rândul localnicilor şi, mai ales, al nobililor din această zonă a Transilvaniei.

 

În 1897, în memoria prinţului, pe o stâncă aflată pe malul Râului Mare, oamenii au ridicat un monument comemorativ cu inscripţia: „Rudolf, fiu de rege, succesor la tron. Speranţa mândră a noii noastre istorii, Cu puteri tinereşti a vânat în vara anului 1882, alături fiindu-i fermecătoarea sa soţie, prinţesa Ştefania, A dispărut precum o cometă, brusc în 1889, Sus rămâne amintirea-i şi pe vârfurile munţilor înzăpeziţi. [Tabla] a fost ridicată de către judeţul Hunedoara în amintirea sărbătorilor milenare 1896”, a fost traducerea aproximativă a inscripţiei maghiare de pe monumentul dezvelit la sfârşitul secolului al XIX-lea.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.