(VIDEO) Cum se lucrează pe șantierul feroviar din Simeria

Trenurile circulă de peste un secol şi jumătate prin nodul feroviar Simeria, iar gara oraşului de pe Valea Mureşului, veche şi ea de peste un secol, este monument istoric, însă atât infrastructura staţiei CFR, cât şi clădirea istorică se află într-o stare dezastruoasă.

Construcţia noii magistrale feroviare din vestul ţării, pe tronsonul Gurasada – Simeria, va schimba atât situaţia nodului rutier Simeria, cât şi a clădirii staţiei şi a peroanelor sale. În prezent, spre deosebire de alte sectoare ale traseului de 41 de kilometri, la Simeria lucrările sunt abia la început. În zona gării se lucrează la căile ferate 4 şi 5, în timp ce clădirea principală a staţiei CFR, peroanele şi pasarela nu au intrat încă în şantier.

Lucrările prevăd construirea şi modernizarea peronukui din faţa clădirii de călători cu o lungime de 270 de metri şi o înălţime de 0,55 metri, a peronului dintre liniile 2 şi 3, cu o lungime de 400 de metri şi o înălţime de 0,55 metri şi a peronului între liniile 4 şi 5, cu dimensiuni similare. Cele două peroane intermediare vor fi prevăzute cu copertine în lungime de 300 de metri.

La Simeria, există o pasarelă pietonală care supratraversează toate liniile şi asigură legătura între două zone importante ale oraşului. Aflată în stare avansată de degradare, pasarela va fi refăcută şi va asigura accesul (scări şi lifturi) şi la peroanele din staţia Simeria, se arată în proiect. De asemenea, în gară este şi un pasaj superior, care va fi modernizat, pe acelaşi amplasament. Pentru staţia de călători Simeria au fost propuse lucrări care vor cuprinde o suprafaţă de 4.485 metri pătraţi. Tunelul, peroanele şi pasarela existentă vor fi dezafectate, iar pe lângă construcţia celor trei peroane, a noii pasarele şi a celor două copertine, vor mai fi realizate trei lifturi, va fi reabilitată clădirea de călători şi anexele sale şi vor fi amenajate 20 de locuri de parcare.

Lucrările de modernizare a tronsonului feroviar Gurasada – Simeria au demarat la începutul anului 2018, după ce în 30 august 2017 a fost semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei între Compania Naţională „CFR”şi Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 3 octombrie 2017, iar termenul estimat de finalizare a investiţiei este anul 2022.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului