(VIDEO) Cum s-a lucrat la Castelul Nopcsa, din Țara Hațegului

3254

Reabilitarea castelului Nopcsa, din Ţara Haţegului, a început în toamna anului 2019 şi circa trei sferturi din lucrări au fost realizate.

Monumentul istoric lăsat să se ruineze din anii ´90 se transformă treptat în „bijuteria” arhitecturală de altădată. În aceste zile, continuă lucrările de înlocuire a acoperişului castelului.

Faţadele au fost tencuite şi au căpătat culoarea albă, la fel şi spaţiile interioare. Peste nouă milioane de lei vor fi investiţi în reabilitarea castelului şi transformarea acestuia într-un muzeu dedicat Ţării Haţegului şi familiei Nopcsa (Nopcea). Fondurile au fost accesate de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, iar finalizarea lucrărilor este aşteptată în acest an.

Castelul Nopcsa a fost ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea, iar timp de două secole una dintre bijuteriile Ţării Haţegului. La instaurarea regimului comunist, monumentul din satul Săcel, din vecinătatea oraşului Haţeg, a fost naţionalizat şi transformat într-un internat şi o şcoală pentru copii cu nevoi speciale, care a funcţionat până la sfărşitul anilor ’90.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *