(VIDEO) Cum au evoluat lucrările la noile tuneluri feroviare de pe malul Mureșului

1508

Un sector dificil al tronsonului de cale ferată Ilteu – Gurasada (circa 22 de kilometri), parte a noii magistrale feroviare Simeria – Arad (Km 614) îl reprezintă tunelurile care vor trebui săpate în versantul de pe malul stâng al Mureșului, între localitățile Tisa și Sălciva (județul Hunedoara).

 

Salba de tuneluri va avea o lungime totală de 1,2 kilometri și va fi compusă, potrivit proiectului inițial, dintr-o polată (tunel la zid) cu o lungime de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri. Doar 20 de metri au fost săpați până în prezent în munte, din primul dintre tuneluri dinspre Tisa, iar lucrările au avansat într-un ritm lent până în prezent. În zona tunelurilor, constructorii greci și români au mai lucrat la terasamente, la excavarea unor porțiuni din versant și la consolidarea acestora.

Lucrările la întregul tronson feroviar au început în 2018, iar termenul de finalizare al acestuia este anul 2023. În prezent circa 40 la sută dintre lucrările prevăzute în proiect au fost realizate. Printre ele se numără construcţia podului peste râul Mureş din zona localităților Tisa și Burjuc și cea mai mare parte a terasamentelor. Compania Naţională CFR şi Asocierea AKTOR S.A., Alstom Transport S.A. şi Arcada Company S.A. au semnat în 2017 contractul pentru realizarea investiţiei cu o valoare de peste 1,5 miliarde de lei. Proiectul de infrastructură este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 din Fondul de Coeziune şi de la Bugetul de Stat. El prevede realizarea terasamentelor pe o lungime de circa 20 de kilometri, construcţia a 13 poduri, dintre care două peste râul Mureş, a 15 podeţe, a unui pasaj superior şi a trei pasaje inferioare, a două viaducte, a tunelurilor și polatei, precum şi lucrări civile în patru staţii de cale ferată. Pentru ca trenurile de călători să poată circula pe acest sector cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră, traseul a fost modificat. Din zona podului feroviar de la Tisa, traseul magistralei feroviare va trece pe malul stâng al râului Mureş pe o distanţă de circa 10 kilometri, până la podul aflat în construcţie în zona Ilteu (judeţul Arad).

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *